5 съвета как да изберете здрав и хубав разсад


5 съвета как да изберете здрав и хубав разсад
Снимка: iStock

Има няколко неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че растенията ви са здрави. Но стартирането на успешна градина започва още с покупката на цветя и разсад. Разбира се, те могат да изглеждат здрави и пищни на повърхността, но много често започват да линеят само няколко седмици след покупката. Ето какво трябва да гледате, за да изберете най-силните и здрави растения, които да процъфтяват у дома.

1. Проучете местните разсадници за растения

Преди да изберете откъде да закупите вашите растения, помислете дали да не направите предварително проучване. Разглеждането на онлайн рецензии може да бъде полезна тактика, но не всички от тях имат стабилно онлайн присъствие. Докато разглеждате близките градински центрове, проверете дали растенията са етикетирани правилно и дали изглеждат добре поддържани.

Опитните градинари използват тази смес за хрупкави и сладки краставици

2. Проверете зелените нюанси на листата

Един от най-очевидните показатели за здравето на растението е листата. Листата трябва да изглеждат здрави и да имат правилния цвят за конкретния вид. Всяко обезцветяване или петна по листата може да означава дефицит на хранителни вещества или заболяване, докато прекомерното пожълтяване може да е знак, че растението е стресирано.

3. Проверете стъблото

Стъблото също ще ви подскаже колко силно е здравето на растението. Уверете се, че всички клончета са прави, добре разклонени и компактни. Стъблата трябва да са достатъчно здрави, за да поддържат растението и не трябва да изглеждат опънати. Болното такова може да има рани или меки петна.

4. Проверете за насекоми

Проверката на растенията в градинския център за буболечки е от решаващо значение, тъй като насекомите могат лесно да се разпространяват от растение на растение. Търсете в короната на растението, особено памукови люспи и листни въшки. Дори листата да изглеждат блестящи от горната страна, винаги проверявайте и отдолу - точно там се крият акарите и щитоносните въшки, например.

Огледайте се за петна по листата, ленти, лепкави участъци или плесен, тъй като всички те могат да бъдат признаци на проблеми с вредители или болести.

5. Проверете корените

Корените са мястото, откъдето растението ще поема вода и хранителни вещества, така че е важно те да са в добро състояние. За да проверите корените, внимателно извадете растението от саксията и потърсете бели разклонения, които са еднакви в цялата почва и достигат до дъното и стените на саксията. Почвата около корените трябва да е равномерно влажна, освен ако растението не предпочита сухи условия. Тъмните, кухи или кашави корени са признак на гниене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама