Лесен домашен тор, с който цветята ще растат като луди


Лесен домашен тор, с който цветята ще растат като луди
Снимка: iStock

Най-възнаграждаващата част от това да имате градина е да наблюдавате как вашите растения растат - и един от ключовите начини това да се случи е като ги подхранвате с тор - вещество, което се прилага върху почвата или корените на растенията, за да доставя важни хранителни вещества. Въпреки че някои градинари избират да хранят растенията си с изкуствени торове, всъщност е доста лесно да се използват естествени варианти, като разградими отпадъци.

Какво да правите с луковиците на лалетата, когато прецъфтят

Защо е добре да си направите естествен тор?

Създаването на ваш собствен тор включва повече работа, отколкото просто да вземете торба от местния градински център - така че защо някой може да иска да създаде свой собствен? Като начало, това е по-устойчив подход към торенето.

Домашно приготвените смеси са чудесен начин за намаляване на отпадъка, които иначе биха отишли в кофата, справяне с изменението на климата чрез улавяне на въглерод и изграждане на здрави почви едновременно.

Азотът, фосфорът и калият са ключовите елементи на всеки препарат от подобен тип, но съставките, богати на калций, също са полезни за вашите растения. Ето няколко идеи какво да използвате:

Черупки от яйца

Запазете черупките от яйца и ги използвайте като богат на калций тор. След като ги отделите от жълтъците и белтъците ги поставете на слънце да изсъхнат. Това гарантира, че черупките не носят патогени или лоши бактерии, които след това могат да бъдат прехвърлени към вашите растения. След това натрошете черупките на яйцата и ги поръсете върху почвата за градината.

Окосена трева

Тъй като окосената трева е растителен материал, тя вече съдържа много от хранителните вещества, които са полезни за растенията във вашата градина, включително азот, фосфор, малко калий и микроелементи. Можете да подстрижете тревата в градината си и след това да я оформите в почвата, където ще се разгради много бързо, освобождавайки хранителни вещества за вашите градински култури.

Утайка от кафе

Утайката от кафе има доста азот в себе си. За да я нанесете върху почвата, започнете, като я изсушите на слънце, за да премахнете всички потенциално вредни бактерии. След това обработете или внимателно разорете почвата, където ще се разгради бързо и ще освободи полезен азот.

Бананови кори

Остатъците от храна, като бананови кори и цитрусови кори, действат като източник на храна за добрите бактерии в почвата. Започнете, като ги изсушите или сварите във вода, за да сте сигурни, че всички вредни патогени са отстранени. След това намачкайте обелките и ги добавете към почвата около вашите растения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама