Какво да правите с луковиците на лалетата, когато прецъфтят


Какво да правите с луковиците на лалетата, когато прецъфтят
Снимка: iStock

Лалетата са едни от най-красивите пролетни цветя, а и доста популярни по нашите географски ширини. Тъй като не всички могат да се похвалят с красиви градини, осеяни с пъстроцветни лалета, мнозина се радват на жизнерадостта им в саксия. Какво обаче трябва да направите, когато лалетата прецъфтят?

1.Отрежете прецъфтелите цветове

Ако все още не сте го направили, отрежете прецъфтелите или стари цветове заедно с дръжките им. Някои цветя (като нарцисите) изсъхват върху дръжката си, докато други (като лалетата) окапват постепенно. Каквито и луковични цветя да имате, режете прецъфтелите цветове, за да спестите усилията на луковицата да храни стар цвят.

5 скрити причини защо растенията ви не виреят

2. Поливайте почвата, макар лалетата да са изсъхнали

В рамките на 2-3 седмици трябва да поливате цветята, както и да направите подхранване. За това е подходящ минерален комплексен тор, който включва магнезий и калий. Едно торене на сезон ще бъде достатъчно.

3. Извадете луковиците

Добре е това да се направи през юни месец. Препоръчва се луковиците, извадени от почвата, да се спуснат за няколко минути в 5% разтвор на калиев перманганат. След това изсушете добре. Луковиците трябва да имат кафяви люспи и големи глави. Първо, те трябва да бъдат разположени на два слоя в кутии с мрежесто дъно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама