Как да си отгледате богата реколта от тиквички


Как да си отгледате богата реколта от тиквички
Снимка: iStock

Тиквичките са вид лятна тиква и принадлежат към семейството на растенията „Cucurbita pepo“, като братовчеди са им зимните тикви, краставиците и обикновените тикви. Дълги и тъмнозелени, понякога с ивици, понякога светло зелени и почти бели – тиквичките имат много лица, но се гледат еднакво лесно!

Има два вида тиквички, които можете да отглеждате:

Лозарски тиквички: Лозарските тиквички растат по земята и изискват няколко метра пространство между растенията. Този тип може също да расте вертикално, ако имате много здрава опора тип асма.

Храстови тиквички: Растенията от храстови тиквички са по-компактни и се нуждаят само от няколко сантиметра пространство. Те могат да се отглеждат в контейнери, което ги прави идеални за по-малки градини, дворове и дори балкони.

Как да се грижите правилно за бегония

А ето и как да си отгледате тиквички

Тиквичките се хранят ненаситно през целия си период на растеж, така че изберете място за засаждане, което е добре огрявано от слънце и има добре дренирана почва с много хранителни вещества от компост или тор.

Семената от тиквички могат да се засадят на закрито или пък директно в градината, когато опасността от замръзване премине. Тъй като тиквичките се нуждаят само от 40 до 55 дни за производство и даване на плод, не бързайте с ранно засаждане. Засадете семената на 2 см дълбочина в обогатената почва и не забравяйте да ги поставите на разстояние 30-50 см едно от друго. Поддържайте почвата влажна, докато растенията покълнат.

Ако сте решили да садите семена от тиквички на закрито, засадете едно или две семенца в саксия. Джош препоръчва саксии, които са около 10 см широки и дълбоки, защото растенията няма да се справят много добре, ако се оплетат в корени, преди да бъдат преместени навън.

Грижа за тиквичките

Давайте на растенията дълбоко поливане всяка седмица, като поливате почвата в основата на растенията и поддържате листата сухи. Вашите тиквички ще се нуждаят от много вода, докато растат и дават плодове.

Тиквичките произвеждат мъжки и женски цветя и те трябва да се опрашват заедно, за да се образуват самите плодове. Нормално е растенията да създават много мъжки цветя в началото на сезона, които окапват. В крайна сметка растенията трябва да имат и двата вида цъфтеж: женските цветя имат по-дебело стъбло, което прилича на малка тиквичка. Ако цветовете ви продължат да окапват, без да са дали плодове, помогнете им с ръчно опрашване: нанесете с четка прашец от мъжко цвете вътре в женските цветя.

Вижте още: Магичен разтвор, който унищожава всички плевели

Когато плодовете на тиквичките започнат да се оформят и растат, продължете да поливате растенията постоянно. Можете също така да добавите тор около основното стъбло, тъй като те се хранят обилно, докато растат и произвеждат плодове.

Тиквичките ще продължат да растат, докато не ги откъснете. Освен ако не се опитвате да покорявате рекорди за огромни тиквички, желателно е да ги отрежете, когато са около 18-20 см.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама