5 зеленчука, които можете да отглеждате на балкона


5 зеленчука, които можете да отглеждате на балкона
Снимка: iStock

Начинаещите градинари са доста предпазливи относно стартирането на зеленчукова градина, особено такава, която е разположена на балкон или малък двор. Но ние сме тук, за да ви кажем, че има редица растения, които действително се чувстват много добре в контейнери и саксии.

Разбира се, билките са чудесен вариант, с който да започнете своето градинарско приключение. Ментата, босилекът и розмаринът могат да виреят добре в тесни помещения, а има наистина много начини да ги използвате в кухнята.

Когато стане дума за зеленчукова градина, трябва да сте сигурни, че използвате пространството си разумно и направили добра комбинация от луковици, високи зеленчуци и растения, които висят настрани. Ето няколко идеи какво да включите.

Как да си отгледате богата реколта от тиквички

1. Чушки

Самото растение е доста компактно, но е добре да му дадете известна опора, когато чушките започнат да се развиват, така че балконът ви да остане подреден и лесно да откъснете плодовете за вашия обяд или вечеря.

2. Боб

Бобът се нуждае от поне шест до осем часа слънчева светлина, така че това е чудесен вариант за балкони, които получават естествена, директна светлина. Освен това, е доста красиво увивно растение, така че ще ви служи и като страхотна декорация, ако заложите на висока решетка.

3. Краставици

Друг компактен зеленчук, идеален за отглеждане в контейнери, е краставицата. Разбира се, има сортове, които имат нужда от пространство, но вие се спрете на по-дребните такива. Листата са хубав декоративен щрих, ако ги засадите до парапета. Просто не забравяйте да берете краставиците, когато узреят, така че растението да продължи да произвежда.

4. Репички

Репичките са идеални за по-сенчести балконски градини и имат страхотен вкус в различни ястия.

5. Джинджифил

Дръжте саксията на слънчев прозорец и не я поливайте твърде често. Джинджифилът ще ви даде свежи кълнове и корени, които могат да се използват при готвене. Всеки път, когато дадена рецепта изисква джинджифил, просто го изкопайте, отчупете парче и засадете отново останалото. Готино, нали?

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама