Какво да правите с луковиците на зюмбюлите, когато прецъфтят


Какво да правите с луковиците на зюмбюлите, когато прецъфтят
Снимка: iStock

Зюмбюлът е едно най-обичаните и ароматни пролетни цветя у нас. Изключително популярен е в месеците март и април, като редовно се подарява за 8 март и Цветница. Неговият цъфтеж обичайно продължава в рамките на 2-3 седмици и след това прецъфтява. Какво обаче да правим с луковиците?

Може би ще се изненадате, когато разберете, че зюмбюлът е сравнително некапризен и лесен за отглеждане. Затова наистина си заслужава да запазите луковиците на своето растение!

4 неща, които трябва да знаете за отглеждането на иглики

След прецъфтяването трябва да отрежете стеблата сравнително високо, а листата е най-добре да се оставят да пожълтеят и отмрат по естествен начин. По този начин в луковиците се натрупват най-много хранителни вещества, нужни за следващия цъфтеж.

Правилното време за засаждане на луковиците на зюмбюла е в периода на месеците септември и октомври. Дълбочината на засаждането зависи от размерите на луковицата – обикновено 3 нейни височини. Разстоянието между отделните растения трябва да е около 15 см. В посадъчните ямки може да се сложи малко добре прегорял тор.

Подходящата почва за засаждане на зюмбюла е плодородна, пропусклива и с неутрална киселинност. Преди засаждането, тя трябва да се разрохка и да се почисти добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама