5 скрити причини защо растенията ви не виреят


5 скрити причини защо растенията ви не виреят
Снимка: iStock

Пищната градина има силата да превърне всяко пространство в малко кътче от рая. Въпреки че отглеждането на растения може да изглежда толкова лесно, поддържането на вашите цветя здрави и жизнени понякога може да бъде истинско предизвикателство. Случва се колкото и да се стараем, каквото и да правим, домашният оазис просто да не процъфтява. И както се оказва, често срещаните проблеми, които възникват, не винаги са лесни за забелязване. Ето кои са те.

5 растения, които растат и цъфтят във вода без почва

1. Няма достатъчно слънчева светлина

Въпреки че поставянето на растение в ъгъла на стаята може да изглежда като идеален начин да украсите интериора си, често това не е най-доброто място, тъй като може да се окаже, че е далеч от естествен източник на светлина. Един от предупредителните признаци, че вашето растение се бори за светлина, е нещо, наречено „растеж на стъблото“. Това състояние се характеризира с дълги стъбла само с няколко листа, които са далеч едно от друго. Липсата на светлина също може да намали размера на листата, което прави растението да изглежда невзрачно.

2. Екстремни температури

Освен ако не отглеждате много устойчив вид кактус, избягвайте да излагате растенията си на пряка слънчева светлина в изключително горещи дни. Дори краткотрайното излагане може да изгори листата и да изсуши почвата в саксията. Трябва също да избягвате пресаждането или торенето на вашите стайни растения по време на горещи вълни, тъй като това може да причини стрес на растението и да го отслаби.

3. Изкуствено отопление и охлаждане

Летният сезон идва с тонове рискове за вашите растения и внезапният вкус на студен въздух от климатика се нарежда на челните места в списъка. Ако забележите, че листата на вашето растение губят цвета си, това може да е един от признаците, че растението ви е твърде близо до климатика. Ето защо е изключително важно да пазите растенията си далеч от прякото въздействие на климатичните течения и да увеличите влажността около тях.

4. Белокрилки

Тези досадни малки насекоми обикновено са трудни за забелязване, особено в ранните етапи на заразяване. Ето защо е изключително важно да проверите щателно всяко ново растение, когато го купувате. Белокрилките обикновено се крият под листата. Те могат да причинят появата на лепкаво покритие, наречено медена роса, върху листата. Въпреки че рядко представляват реална опасност, те могат да отслабят растенията в дългосрочен план. В някои случаи могат да забавят растежа и да причинят листопад. Използването на сапунен спрей или масло от нийм за пръскане на долната страна на листата на вашето растение ще реши проблема.

5. Грешен тип почва

Изборът на почва може да се окаже решаващ за благосъстоянието на вашите растения. Като цяло има голяма разлика между почвата, която се използва за градински растения, в сравнение с почвата, използвана за стайни растения. По-добре е да не използвате градински тип почва за стайни растения, защото те изискват различни хранителни вещества от външните растения. Почвата за растения на открито е с високо съдържание на глина и има тенденция да изсъхва по-бързо от другите видове почви. Освен това може да направи почвата доста твърда, блокирайки въздуха и влагата в саксията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама