Ето как да захванем лимон от семка


Ето как да захванем лимон от семка
Снимка: istockphoto.com

Във времена, когато се опитваме да се храним максимално здравословно, се оказва, че това е едно доста скъпо начинание. Био зеленчуците и плодовете понякога стигат нечувани цени, а ѝ не винаги можем да сме сигурни в произхода им.

За да ядете 100% екологична храна, единственият начин е сами да си я отгледате. И сега ще попитате къде? На балкона ли?! Да, точно така, на балкона! Днес ще ви покажем как да си отгледате лимон - един от най-полезните и богат на витамин C цитрус.

Следващият път, когато си купите лимон от магазина, вземете 5-6 семки от него и ги измийте, за да премахнете тънкото гелоподобно покритие от тях (горната им обвивка), тъй като то съдържа захари, които могат да доведат до гниенето им.

След това поставете лимоновите семки в чаша с топла вода за една нощ. Това ще им помогне да покълнат по-бързо.

Следващата стъпка е да сложите ситни камъчета за дренаж в малка саксийка и да напълните съда с подхранена почва и вода, за да се навлажни. Може да използвате смес от торф, перлит, вермикулит и органичен тор за почва.

Малка саксия с дренажни отвори е подходяща за засяване на едно семе, а ако искате да засеете повече семки, използвайте по-голяма саксия. Направете с пръст или молив дупка дълбока около 1,3 см, поставете семката (семките) вътре със заострения край надолу и я покрийте с почва.

Трябва да пръскате повърхността на почвата с вода всеки ден, в продължение на три дни.

Можете да покриете саксията с найлонов плик, за да покълнат семките по-бързо. За целта направете няколко дупчици с молив, за да поддържате топлина и влага в саксията. Идеалната температура за отглеждането на лимоново дръвче е между 20 и 28 градуса.

След две седмици ще видите първите кълнове.

Продължавайте да ги пръскате с вода веднъж на всеки 2 дни, за да им помагате да растат.

След като се появят кълновете, премахнете найлончето. Важно е да поддържате почвата влажна, но и не прекалявайте.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама