Как да предпазите почвата на цветята от мухъл


Как да предпазите почвата на цветята от мухъл
Снимка: iStock

Отглеждането на стайни растения е възнаграждаващо изживяване, но може да бъде и разочароващо, когато се натъкнете на проблеми, които оказват влияние върху здравето на вашите цветя. Освен пожълтяването на листата и паякообразните акари, един често срещан проблем е мухлясалата почва. Въпреки че не винаги е вредно, мухълът може да премахне хранителните вещества, да намали растежа и да направи вашите растения уязвими към болести.

Как да разпознаете мухъл върху почвата?

Мухълът може да се появи в различни цветове и може да изглежда размит, лигав или прахообразен. Ако растенията ви не цъфтят или показват признаци на стрес, това може да е признак на плесен. Някои форми на мухъл произвеждат миризма - друг индикатор, че вашето растение е заразено.

Как да предотвратите появата на мухлясала почва?

- Подобрете дренажа на почвата

Първият и най-важен начин за предотвратяване на мухъл в стайните растения е да се поправи дренажът на почвата. Изпразнете чинийките, изберете контейнери с дренажни отвори и оставете растенията да изсъхнат напълно между поливанията.

- Излагайте почвата на слънчева светлина

Липсата на слънчева светлина също може да е виновна. Важно е да сте сигурни, че вашите растения получават достатъчно слънчева светлина, тъй като ултравиолетовата радиация от слънцето помага за потискане на растежа на мухъл.

- Подобрете циркулацията на въздуха

Друг начин за ограничаване на риска от развитие на мухъл е чрез подобряване на циркулацията на въздуха във вашия дом. Ако растението е на перваза на прозореца, отворете прозореца, стига температурите не са твърде екстремни. Ако естествената циркулация на въздуха не е практична, малък вентилатор ще има същия ефект.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама