Ето колко често опитните домакини пресаждат цветята си


Ето колко често опитните домакини пресаждат цветята си
Снимка: iStock

Ако искате вашите стайни растения да са щастливи и красиви, те трябва да бъдат в среда, богата на хранителни вещества, където получават достатъчно вода, слънце и въздух. С течение на времето обаче растенията изразходват много от хранителните вещества и органичния материал на почвата си - тя става изтощена и твърда.

Колко често да подменяте почвата?

Това зависи от растението - по-бързо растящите стайни растения, като потос и африкански теменужки, имат нужда от годишно пресаждане. По-бавно растящите растения, като кактуси и сансевиерия, могат да се пресаждат между половин до две години.

Кога е най-добре да пресаждате?

Между февруари и април е подходящо време за пресаждане на стайни растения с прясна почва. През това време има изобилие от слънчева светлина, денят става по-дълъг, така че растенията ще имат значителен растеж на корените. Разбира се, можете да предприемете тези мерки и по-рано. Пресаждането е от съществено значение, когато:

- растението изглежда изсъхнало и изскача от саксията, когато се опитате да го извадите

- когато го поливате, водата преминава бързо до чинийката на саксията, което означава, че няма органични материали, които да задържат влагата

- почвата става прекалено твърда на допир

- виждате много корени, подаващи се от дренажния отвор на дъното на саксията

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама