Стресираните растения всъщност "крещят"


Стресираните растения всъщност "крещят"
Снимка: iStock

Когато са лишени от вода или са отрязани с ножица, растенията издават множество стакато "крясъци", които са с твърде висока честота, за да бъдат чути от хората, сочи проучване. Когато честотата им се понижи до нивото, което човешките уши могат да засекат, тези предизвикани от стреса крясъци звучат като яростен танц на човек, който танцува през поле от балончета, съобщи Live Science.

Въпреки че хората не могат да чуят тези ултразвукови пукания без технологична помощ, различни бозайници, насекоми и дори други растения може да са в състояние да открият тези шумове в дивата природа и да реагират на тях, съобщават изследователите в списание Cell.

В бъдеще хората биха могли да използват записващи устройства и изкуствен интелект (ИИ), за да наблюдават културите за тези признаци на дехидратация или заболяване, предполагат учените.

Предишни изследвания разкриха, че при растенията, подложени на стрес от засушаване, се наблюдава процес, наречен кавитация, при който се образуват въздушни мехурчета и те се разрушават във васкуларната тъкан на растението, което издава пукащ звук, който може да бъде засечен от записващи устройства, прикрепени към растението. Но не е ясно дали такива пукащи звуци могат да се чуят от разстояние, пишат авторите в Cell.

Затова екипът поставя микрофони в близост до здрави и стресирани растения домати (Solanum lycopersicum) и тютюн (Nicotiana tabacum), както в звукоизолирана кутия, така и в оранжерийна среда. Стресираните растения били или дехидратирани, или стъблата им били отрязани. Екипът записва и саксии само с почва, за да провери дали самата почва не издава звуци. (Установено е, че това не е така.)

Здравите растения издават средно по-малко от един звук на час, а стресираните растения - от 11 до 35, в зависимост от вида на растението и стресовия фактор. Най-шумни са били доматените растения, подложени на стрес от суша, като някои от тях са издавали повече от 40 звука на час.

Екипът подава тези записи на алгоритъм за машинно обучение - система за изкуствен интелект, използвана за идентифициране на модели в данните - и установява, че обученият алгоритъм има около 70% успеваемост при разграничаването на звуците, издавани от различни растения, изложени на различни стресови фактори. Те обучават друга система за изкуствен интелект да различава засушени и здрави домати в оранжерия с повече от 80% точност. Друг модел може да определи в какъв стадий на дехидратация се намира растението с около 80% точност.

В допълнителни експерименти екипът успешно улавя виковете на множество други стресирани растения, като пшеница (Triticum aestivum), царевица (Zea mays) и кактуси (Mammillaria spinosissima).

Въпреки че изследователите са събрали тези записи, като са поставили микрофони на около 10 см от растенията, те предполагат, че тези ултразвукови звуци могат да бъдат чути от бозайници и насекоми с голям слух на разстояние от 3 до 5 метра.

"Тези открития могат да променят начина, по който мислим за растителното царство, което досега се считаше за почти безшумно", пишат авторите на изследването.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама