4 трика за отглеждане на пищни и красиви рози


4 трика за отглеждане на пищни и красиви рози
Снимка: iStock

Розите са едни от най-обичаните и популярни цветя, които се купуват и отглеждат - както в домашни условия, така и в градината. Те се предлагат в стотици форми, размери и цветове, което ще ви помогне да персонализирате своето райско кътче. Но те също имат репутация на придирчиви, трудни за отглеждане и трудни за усъвършенстване растения както за начинаещи, така и за опитни градинари.

Въпреки това, с правилната грижа и поддръжка - от почвата и слънцето до подрязването и пресаждането - всеки любител може да накара розовия си храст да процъфтява, независимо къде сте му отредили местенце. А ето и кои са най-важните трикове при отглеждането на рози.

5 съвета как да изберете здрав и хубав разсад

1. Избор на правилното място за розите

Розите предпочитат глинести почви. Обикновената градинска почва също е подходяща за тях, но е добре тя да се смеси с хумус преди засаждането им. Почвата не трябва да е кисела, преовлажнена и глинеста. Ако тя отговаря на всички тези изисквания, тогава няма да имате проблеми с буйния цъфтеж на розите, разбира се, при правилната грижа за тях.

2. Разреждайте ги

Ако са прекалено на гъсто или има други растения плътно до тях, розите се задушават. Останалите може да вземат голяма част от хранителните вещества от почвата, тъй като корените се разпростират навсякъде. Измества се и въздушния поток, който е изключително важен за растежа на розите. Повредените розови храсти трудно се възстановяват.

3. Правилно поливане на розите

Вторият важен нюанс в отглеждането на розите е обилното им поливане през лятото. То трябва да се осъществява веднъж седмично.

4. Правилно подхранване на розите

Ако розите са мулчирани със слама или дървени стърготини, тогава една седмица след въвеждането на минералите ще трябва да ги поливате с органична тор. За целта напълнете една трета от кофата с тор и допълнете с вода. Сместа се настоява за период от една седмица. След това се разрежда с вода в съотношение 1 към 10 и розите се поливат с нея. И още една тънкост: розите до една година не трябва да се подхранват през пролетта, ако са привидно здрави.

Розите също така трябва да се подхранват през юли с органични или сложни минерални торове, а през август с фосфорно-калиеви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама