5 неща, които задължително трябва да направите с розите преди зимата


5 неща, които задължително трябва да направите с розите преди зимата
Снимка: Svetlbel / Pixabay

Ако искате цяло лято розите да ви радват с пищния си цъфтеж и да красят градината ви, трябва да се погрижите за тях по правилния начин през есента.

Това са 5 важни и много прости стъпки, които е задължително да изпълните преди зимата, за да си гарантирате разкошни цветове на розите през следващата година.

1. Подхранване с правилния тор

Основното при торенето е не само то да се извършва навреме, но и да се преустанови в правилния момент. В случая подхранването на розите с азот трябва да бъде спряно от края на месец август.

Със застудяването на времето използвайте фосфорно-калиеви торове. По този начин корените на розовите храсти ще се укрепят и ще се увеличи жизнеността им.

2. Преустановяване на поливането

Режимът на поливане също е важен. Можете да помогнете на розите да преминат в латентно състояние, като намалите поливането с настъпването на есента.

Със застудяването на времето трябва да забравите напълно за поливането на розите.

3. Прищипване

Чрез прищипване на върховете на издънките се спира тяхното развитие. Септември е най-доброто време за извършване на тази процедура. Но и през октомври все още не е късно да го направите.

4. Преустановяване на разкопаването на почвата

Разкопаването на почвата около розите събужда спящите пъпки. То е неизменна част от грижите за тях през лятото.

С настъпването на есента е по-добре да отложите тази процедура, тъй като "събудените" пъпки просто ще замръзнат с настъпването на студеното време.

 

5. Подрязване

Есенното подрязване на розите се извършва в 2 етапа - с настъпването на септемврийските студове е необходимо да се отстранят дръжките на цветята и слабите издънки, както и тези, които растат вътре в короната.

През ноември ще е необходимо да премахнете цялата зеленина от клоните.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама