Груби грешки, които всеки прави при съхранение на ориз


Груби грешки, които всеки прави при съхранение на ориз
Снимка: Istock

Оризът е вкусна и питателна основна храна, намираща се в кухненските шкафове на хората по цял свят. Само защото много хора ядат ориз обаче, не означава, че всички знаем как да го съхраняваме правилно. Има набор от често срещани грешки, които хората правят, когато съхраняват ориза. Тези погрешни стъпки могат не само да намалят срока на годност на вашия ориз, но дори могат да бъдат опасни.

1. Държите го на на твърде топло място

Може да си мислите, че несготвеният ориз е неразрушим и мястото на съхранение няма особено значение, но това лесно може да се превърне в основата на грешка, която много домакини допускат постоянно: съхраняване на ориз на твърде топло място.

Ако можете, съхранявайте ориза си някъде, където температурата е между 13 и 20 градуса. Температурата обикновено е по-ниска в задната част на тъмен шкаф, отколкото в останалата част на стаята, така че това е супер място, ако не се намира в близост до печката. Основният фактор е да пазите зърната далеч от прекомерна топлина, тъй като това може да доведе до по-бързо разваляне на ориза.

Вижте още: Как да готвите ориз, така че да не става на каша

2. Не съхранявате ориза в контейнери

Преди да отворите нова опаковка с ориз, тя е плътно затворена. Това не позволява достъп на кислород, което е важно, тъй като кислородът е отговорен за ускоряването на процеса на разграждане на ориза. Но запечатаната опаковка не само предпазва кислорода — тя също така предпазва влагата от навлизане в пакета.

Но какво ще кажете, след като сте отворили плика? Може да се изкушите просто да го бутнете обратно в шкафа или да го вържете с ластик и да се надявате на най-доброто. Това, което наистина трябва да направите, след като отворите ориза си, е да го прехвърлите в херметически затворен контейнер. Какъвто и съд да изберете обаче, той ще запази ориза ви свеж за по-дълго време.

3. Не държите кафявия ориз в хладилник или фризер

Дори вече да знаете, че кафявият ориз издържа само около шест месеца в хладен и тъмен килер, пак може да допуснете друга честа грешка: да не съхранявате суровия си кафяв ориз нито в хладилника, нито във фризера. Като го съхранявате охладен или замразен, можете значително да увеличите срока му на годност, така че посягате към него само веднъж или два пъти годишно, може да преосмислите възможностите си за съхранение, за да избегнете излишни загуби на продукти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама