Как да готвите ориз, така че да не става на каша


Как да готвите ориз, така че да не става на каша
Снимка: iStock

Оризът е една от предпочитаните култури навсякъде по света. Подобно на картофите, оризът осигурява необходимата доза въглехидрати, а освен това е и изключително вкусен!

Гответенето му изглежда лесно като детска игра – вода, тенджера, котлон и воала! Истината обаче не може да бъде по-далеч. Ако не внимавате, нищо чудно да се окажете с оризова каша, вместо с пухкав ориз.

Как да готвите ориз, така че да не става на каша

Гответе в тенджера с дебело дъно

Няма значение от какъв материал е изработена тенджерата ви, важно е само да има масивно дъно. Поради тази причина евтините съдове, изработени от тънък метал, няма да ви свършат работа. Оризът в тях отдолу ще се свари изцяло, а отгоре най-вероятно ще остане леко суров.

Вижте още: Как да готвите боб, така че да не образува газове

Спазвайте съотношението вода и ориз

Със сигурност сте чували златното „бабино правило“ - да готвим ориз във вода в съотношение 1:3. Но това е сигурна гаранция, че ще получите преварен ориз. За да не се слепват зърната по време на процеса на готвене, трябва да се спазва съотношение 1:1,5.

Измийте добре оризът преди да го готвите

Ако желаете да приготвите пухкав ориз, изплакнете го със студена вода. Така ще премахнете излишното нишесте, което кара оризът да изглежда лепкав. Оризът се изплаква няколкократно, докато водата от него не остане бистра.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама