Как да готвите боб, така че да не образува газове


Как да готвите боб, така че да не образува газове
Снимка: iStock

Бобът е неделима част от българската традиционна кухня и любим продукт на милиони българи. Но ако има храна, която върви „ръка за ръка“ с негативна асоциация -то това несъмнено е именно бобът и газовете, които води след себе си.

Как да готвите боб, за да не образува газове?

Разбира се, през годините нашите прабаби и баби са пробвали различни хитрини, с които да сготвят боба, така че да не образува газове. И честно казано, това е напълно възможно! Ето няколко съвета, които работят безотказно:

Вижте още: Как да използвате картофените обелки като тор

Накисване в топла вода

Накисването се прави, за да стане бобът по-лесно усвоим и съответно да не предизвиква отделянето на газове. Важното обаче е да го накисвате в топла, а не в студена вода. Не е лоша идея да сменяте редовно водата, в която е накиснат, така че тя да не изстива.

Кипване

Друг изпитан метод е директно да кипнете боба за няколко минути и след това да го оставите да престоява в горещата вода, която периодично да подменяте.

Джоджен

Добавянето на ароматен джоджен не се прави просто за вкус, а с цел успокояване на храносмилателната система, която да може да обработи бързо и безболезнено боба, без да се стига до отделянето на газове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама