Каква е разликата между ориз Жасмин и Басмати


Каква е разликата между ориз Жасмин и Басмати
Снимка: iStock

Българската кухня изобилства на рецепти с ориз, но все по-често виждаме на щанда и по-екзотични видове. Като Жасмин и Басмати, например. Те присъстват на щандовете в супермаркетите от години, но мнозина не знаят какви са разликите между тях. И жасминовият ориз, и оризът басмати са ароматни сортове, които са отлична алтернатива на обикновения дългозърнест бял ориз.

Басмати

Оризът басмати произлиза от подножието на Хималаите, в северна Индия и Пакистан. Има някои разновидности, които се отглеждат в САЩ, но те не са така добри, както азиатските сортове. Характерните климатични особености на региона му придават специфичен вкус и аромат и са му донесли прозвището “кралят на оризите”.

Вижте още: Ръководство по гледане на турско кафе – знаци и символи

Това е дългозърнест вид ориз, често употребяван в индийската, близкоизточната и персийската кухня. Оризът басмати е достъпен в повечето магазини за хранителни продукти и се предлага и в бяла, и в кафява разновидност.

Оризът басмати трябва да бъде киснат във вода поне 30 минути преди варене. Това позволява зърната да абсорбират вода и да се сварят равномерно, без да се чупят.

Жасмин

Това е вид висококачествен дългозърнест ориз, но зърната му са по-къси от тези на Басмати. Отглежда се само в определени райони на Азия, където климатичните особености му придават характерен аромат и вкус. Най-често се използва за традиционните тайландски специалитети.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама