Тези 4 храни стават токсични, когато се съхраняват в хладилник


Тези 4 храни стават токсични, когато се съхраняват в хладилник
Снимка: iStock

Хладилникът е необходима част от всяко домакинство, защото запазва храната свежа. Някои храни обаче не трябва да се съхраняват в хладилник поради възможността да станат токсични.

Вижте още: Как да почистите загоряла тава със сода и водороден пероксид (ВИДЕО)

Здравният експертът Димпъл Джангда разкри в Instagram, че тези храни са чесън, лук, джинджифил и ориз.

Чесън

Чесънът може да мухляса в хладилника.

"Никога не съхранявайте чесъна в хладилник, защото мухлясва много бързо, а мухълът по чесъна всъщност е свързан с рака", казва Джангда, който съветва да държите чесъна на сухо и тъмно място.

"Чесънът има ниска киселинност, което го прави предразположен към натрупване на бактерията Clostridium botulinum, която е един от виновниците за ботулизма", предупреди тя.

Лук

Лукът е растение, което е устойчиво на ниски температури.

"Когато поставите лук в хладилника, нишестето започва да се превръща в захар и започва да хваща плесен. Много хора правят тази грешка. Те режат главата на лука, използват половината за готвене, а другата запазват наполовина в хладилника. Не го правете", предупреди експертът.

Вижте още: Брашно тип 500, 750 и 1150: Каква е разликата между тях?

Джинджифил

Подобно на чесъна и лука, джинджифилът също е податлив на мухъл.

"Много бързо мухлясва, когато го поставите в хладилника и това е свързано с бъбречна и чернодробна недостатъчност", предупреди Джангда.

Ориз

Оризът може да се съхранява в хладилник, но не повече от 24 часа. Суровият ориз може да съдържа спори на Bacillus cereus, бактерия, която може да причини хранително отравяне. Спорите могат да оцелеят при готвене.

Бактерията Bacillus cereus се развива най-добре в температурен диапазон от 4 до 48 градуса по Целзий. В храни като ориз бактериите могат да произвеждат токсини. Симптомите могат да се появят няколко часа след консумация на развален ориз, така че е необходимо незабавно да потърсите медицинска помощ. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама