Как да гледате краставици, така че да се радвате на обилна реколта


Как да гледате краставици, така че да се радвате на обилна реколта
Снимка: iStock/Guliver

Отглеждането на собствени краставици е по-лесно, отколкото си мислите. Този нежен плод обича топлото време и може да расте в земята или в контейнери, стига да има достъп до пълно слънце и добре дренирана почва. Ето как да засаждате и отглеждате краставици, за да сте сигурни, че имате здрави и продуктивни растения през цялото лято.

Кога да засадите краставици

Кога ще засадите краставици зависи от климата във вашия район, но обикновено най-доброто време е късната пролет или началото на лятото, след като почвата се е затоплила. Това обикновено е около средата на май в повечето райони.

Независимо дали засаждате семена от краставици в земята или в контейнери, пълното слънце и добре дрениращата почва са важни. Лозовите сортове обичат да се катерят, така че осигуряването на пергола или друга опора ще им даде място, а разстоянието им от почвата също помага за предотвратяване на болести.

Вижте още: Как да предпазим овошките от вредители

Как да стартирате семената на закрито

Засадете семената от краставици на закрито няколко седмици преди последната слана. След като разсадът на краставиците развие истински листа и опасността от замръзване премине, преместете ги на открито в градината или в по-големи контейнери на терасата.

Как да се грижите за краставици, така че да имате обилна реколта

Краставиците са сравнително лесни за отглеждане, но се нуждаят от достатъчно светлина и добре дренирана почва, за да виреят.

Светлина

Краставиците се нуждаят от поне 6 до 8 часа пряка слънчева светлина всеки ден. Ако ги отглеждате на закрито, уверете се, че сте осигурили достатъчно изкуствена светлина.

Почва

Краставиците харесват богата почва, която е подхранена с компост. Но имайте предвид, че краставиците мразят да стоят във вода, така че се уверете, че земята е свободно дренирана.

Вода

Поливайте краставиците, като се уверите, че почвата е влажна в дълбочина около един пръст. Може да се наложи да поливате само веднъж седмично, тъй като листата на растението ще мулчират земята, спирайки загубата на вода, но в горещите периоди може да се наложи да го правите няколко пъти седмично.

Вижте още: 5 зеленчука, които можете да отгледате отново от остатъци

Температура

Краставиците обичат топли температури, които са между 15 и 35 градуса. Като нежни растения, плодовете няма да оцелеят след есента.

Тор

След засаждане, нанесете тор с високо съдържание на азот. След като вашите краставици започнат да цъфтят, преминете към тор с високо съдържание на фосфор и калий, за да насърчите развитието на плодовете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама