Първи есенни слани: Как да спасите последната реколта?


Първи есенни слани: Как да спасите последната реколта?
Снимка: iStock

Колкото и октомври да ни радва със слънчево и ведро време, сутрин вече можем да усетим първите есенни студове. Температурите около и под 10 градуса влияят сериозно на голям брой от растенията, които дават последна реколта. Какво да правите в този случай и как да им помогнете? 

Вижте още: 3 красиви есенни цветя, които да засадите сега (СНИМКИ)

Малини

Замръзналите плодове на малината стават воднисти и губят своя вкус и аромат. Затова малините трябва да се оберат ведната щом стане ясно, че ще има ниски температури. Замръзналите червени плодове може да се консумират свежи, но веднага или пък да се свари от тях сладко или компот. Друга възможност в този случай е да бъдат дълбоко замразени във фризера и така да се намалят загубите.

Вижте още: 4 груби грешки в градината, които всички допускат през есента

Круши

Опитните градинари препоръчват крушите да се събират преди темпратурата да падне под 8 градуса. В противен случай може да останете без свежи и сочни плодове. Замръзналите круши не може да се съхраняват, по-добре веднага да ги преработите.

Ябълки

Замразените ябълки се съхраняват трудно, а и е малко безсмислено - месото им става меко и воднисто, а ароматът изчезва. Най-добре е бързо да бъдат обработени – компот, мармалад или дори на сок.

Вижте още: 6 начина, по които вашето растение ви казва, че нещо не е наред

Цвекло

Цвеклото натрупва максимално количество витамини към есента. Затова много стопани предпочитат да изчакат до последно за прибирането му. Ако настъпят обаче внезатни студове, а цвеклото не е извадено – тичайте към градината да го спасявате. Даже незначително понижение на температурата е пагубно. Добре е да бъде мариновано цвеклото и след това отново може да се ползва като добавка за салати и супи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама