Традиции, които ще ви донесат късмет на Цветница


Традиции, които ще ви донесат късмет на Цветница
Снимка: iStock

Голяма част от българските жени носят имена, свързани по един или друг начин с цветя и дървета, което значи, че хиляди празнуват имен ден на Цветница. Разбира се, всички знаем, че празникът е тясно обвързан с върбовите клонки - една се поставя пред иконата вкъщи, за да пази дома от всякакви злини. От други клончета се оплита върбово венче, което се закача над входната врата, за да защитава цялото семейство от уроки. Кои обаче са другите традиции, за които се смята, че носят късмет?

Почитане на мъртвите

народните поверия гласят, че периодът около Цветница е времето на “разпускане” на покойниците. В някои региони се забиват върбови клонки върху гробовете на починалите и се пали огън, за да сгреят мъртвите и да им свети. На Цветница на гробището се носи хляб, жито и вино, които се раздават там.

Вижте още: Как да вържете червен конец, така че да пази от уроки

Хоро с девойки

Подобно на мъжкото хоро на Йордановден, в някои райони на този ден се играе момичешко хоро в центъра на селото. Този обичай поставя края на пролетните игри при неомъжените момичета. В Сакар девойките играят многократно - в центъра на селото и в дома на “кумицата”, което ги поставя пред останалите в новата възрастова категория девойки, които могат да встъпват в брак.

Готвене на риба

Въпреки че се пада по време на Великия пост разрешена е консумацията на риба. На трапезата може да се сложи и вино. На нея също така може да има различни постни ястия, предимно от лапад, спанак и коприва.

Кумичене

На Цветница се извършва важен ритуал, наречен “кумичене”. В него могат да участват само момите, които на предния ден са били лазарки. Рано сутринта те отиват на реката и пускат в нея изплетените от тях венци от цветя. Момата, чийто венец водата отнесе най-далече, става кумица. Тя трябва да е най-уважавана и тачена от останалите моми до Великден.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама