Три стръка розмарин в буркан: ето защо да го направите


Три стръка розмарин в буркан: ето защо да го направите
Снимка: iStock

Мъдростта и опитът на нашите баби и дядовци често ни предлагат безценни съвети и трикове, за да направим ежедневието си по-лесно. Сред многото тайни, предавани от поколение на поколение, има една ароматна, магическа съставка, която присъства постоянно в италианските кухни и домове от векове: розмаринът. Става въпрос за използването на клонки розмарин в буркан за неутрализиране на неприятните миризми, особено в хладилника.

Ароматизиране на хладилника с розмарин

Розмаринът е ароматно растение с освежаващ и приятен аромат. Тази билка е известна и със своите антибактериални и антиоксидантни свойства, които могат да ви помогнат да поддържате хладилника си по-чист и да се борите с неприятните миризми. Ето как да го направите:

Стъпка 1: Купете пресни стръкове розмарин от местния магазин за хранителни стоки или ги отглеждайте на закрито, ако е възможно. Розмаринът се поддава добре на отглеждане в саксия или градина.

Стъпка 2: Вземете буркан или малък контейнер с капак, който се побира удобно в хладилника.

Стъпка 3: Отстранете листата от клонките розмарин и ги поставете в буркана. Може да ги смачкате леко с пръсти, за да пуснат повече аромат.

Стъпка 4: Затворете буркана с капак и пробийте малки дупки отгоре, за да позволите на аромата да се разпръсне.

Стъпка 5: Поставете буркана с розмарин в хладилника, за предпочитане на горния рафт или някъде, където няма да наруши организацията на храната.

Стъпка 6: Сменяйте клонките розмарин на всеки две седмици, за да осигурите свеж и дълготраен аромат.

Вижте още: Сварете розмарин за 10 минути и ползите ще ви изумят

Три други домакински съвета с розмарин

1. Дифузер за натурален парфюм

Създайте естествен дифузер, като поставите няколко стръка розмарин в чаша или ваза с вода. Добавете няколко капки етерично масло от розмарин, за да усилите аромата. Този естествен дифузер може да се постави във всяка стая на къщата за деликатен аромат.

Вижте още: Накиснете розмарин в зехтин и ще се изумите от ефекта

2. Естествена дезинфекция на въздуха

За да пречистите въздуха в дома си, можете да си направите натурален освежител с розмарин. Налейте гореща вода в съд и добавете няколко стръка розмарин и лимонова кора. Оставете да престои известно време, след това филтрирайте течността и я прехвърлете в бутилка със спрей. Тази смес може да се използва за дезодориране на въздуха в кухнята, банята или всяка друга стая в къщата.

3. Репелент против насекоми

Розмаринът има репелентни свойства срещу много нежелани насекоми. За да защитите дома си от комари и мухи, можете сами да си направите репелент. Сварете няколко стръка розмарин във вода за около 20 минути. Оставете да изстине, след това изсипете течността в бутилка със спрей и я напръскайте около прозорците и вратите, за да предпазите насекомите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама