Сварете розмарин за 10 минути и ползите ще ви изумят


Сварете розмарин за 10 минути и ползите ще ви изумят
Снимка: iStock

Розмаринът, билка, прославена не само заради ароматните си качества в света на кулинарията, но и заради множеството си ползи за здравето, се използва в традиционната медицина от векове. Варенето на розмарин в продължение на 10 минути е проста процедура, която може да има забележително въздействие върху здравето.

Извличане на полезни съединения

Когато варите розмарин, особено за продължителен период от време като 10 минути, вие по същество извличате биоактивните съединения от билката във водата. Тези съединения са причината зад ползите за здравето на розмарина.

Вижте още: Ето какво ще се случи, ако горите розмарин вкъщи

Запазване на хранителни вещества

Варенето, за разлика от пърженето или печенето, може да помогне за запазването на някои от чувствителните съединения в розмарина. Като го варите, вие гарантирате, че по-голямата част от неговите укрепващи здравето свойства се запазват във водата.

Ползи за здравето от преварена вода с розмарин

1. Когнитивни подобрения

Розмаринът е свързан с когнитивни подобрения. Някои проучвания показват, че съединенията в розмарина могат да подобрят паметта, да увеличат вниманието и дори да се борят с свързания с възрастта когнитивен спад.

2. Противовъзпалителни свойства

Съединението розмаринова киселина, което присъства в розмарина, има мощни противовъзпалителни ефекти. По този начин консумацията на преварена вода с розмарин може да помогне за облекчаване на симптомите на възпалителни заболявания.

3. Добро храносмилане

От векове розмаринът се използва за лечение на различни храносмилателни проблеми. Може да облекчи лошото храносмилане, да намали газовете и дори да помогне при по-хронични състояния като синдром на раздразнените черва.

Вижте още: Масло от розмарин: Хит в TikTok и панацея за косата (ВИДЕО)

4. Ползи за кожата и косата

Използването на преварена вода с розмарин за изплакване на косата може да доведе до по-блестяща и по-силна коса. Използва се и като локално лечение на кожни заболявания, насърчавайки по-здрав тен.

5. Подсилване на имунната система

Със своите мощни антиоксидантни свойства розмаринът може да подсили имунната система, като помага на тялото да се бори по-ефективно с болестите.

6. Намаляване на стреса и безпокойството

Вдишването на аромата на розмарин или консумацията му може да доведе до намаляване на нивата на кортизола, хормона на стреса. Това го прави естествен лек за стрес и безпокойство.

Начини за консумация на преварена вода с розмарин

1. Като чай

След като сварите розмарина, можете да пиете водата като билков чай. Можете да добавите резен лимон или малко мед за допълнителен вкус.

2. В готвенето

Водата, която получавате от варенето на розмарин, може да се използва като основа за супи или сосове, добавяйки уникален вкус и ползи за здравето на вашите ястия.

3. Като активно решение

Охладете преварената вода с розмарин и я използвайте за изплакване на косата след измиване с шампоан или като тоник за кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама