Накиснете розмарин в зехтин и ще се изумите от ефекта


Накиснете розмарин в зехтин и ще се изумите от ефекта
Снимка: iStock

Розмаринът има възхитителен аромат и отличителен вкус. Тази популярна подправка се използва от векове в кулинарията и медицината. Но най-вероятно дори не сте подозирали за ползите от накисването на розмарин в масло. Днес ще ви ги разкрием.

Имате нужда от:

няколко стръка пресен розмарин

масло по ваш избор - зехтин или кокосово масло, разтопено на водна баня

стъклен буркан

Вижте още: 6 неподозирани ползи от яденето на череши

Начин на приготвяне:

Хубаво измийте розмарина, подсушете с кухненска хартия и го поставете в буркана. Изсипете избраното от вас масло върху клонките розмарин, като се уверите, че са напълно потопени. Маслото действа като разтворител, извличайки полезните съединения от розмарина.

Бурканът се затваря плътно и се съхранява на тъмно и хладно място за поне две седмици. Това позволява на маслото напълно да абсорбира ароматните и терапевтични свойства на розмарина. След това прецедете през марля и съхранявайте в хладилник.

Ползи:

Релаксация и по-добър сън

Успокояващият аромат на маслото от розмарин допринася за създаването на спокойна атмосфера във вашата спалня, помагайки ви да спите сладко. Просто сипете малко количество в подходящ съд и поставете в близост до леглото ви.

Здрава кожа и коса

Нанасянето на няколко капки масло от розмарин върху лицето може да помогне за овлажняване на сухата кожа и за намаляване на възпалението. Неговите стимулиращи свойства могат да подобрят кръвообращението, което от своя страна може да подхрани космените фоликули и да предотврати появата на пърхот и косопад. Антиоксидантите, присъстващи в маслото от розмарин, също предпазват кожата от вредните фактори на околната среда.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама