6 неподозирани ползи от яденето на череши


6 неподозирани ползи от яденето на череши
Снимка: iStock

Умерената консумация на череши има множество ползи за здравето. Ето някои от тях:

Богати на антиоксиданти

Черешите са изключително богати на антиоксиданти, като антоцианини, флавони и витамин C. Те помагат на организма да се бори със свободните радикали, които могат да причинят увреждане на клетките и предизвикат различни заболявания.

Противовъзпалителни свойства

Черешите съдържат природни съединения, които имат противовъзпалителни свойства, като антоцианини и кверцетин. Те могат да помогнат при симптомите на възпалителни заболявания като артрит и подагра.

Вижте още: 7 начина да НЕ напълнеете по време на all inclusive почивка

Подобряват съня

Черешите са естествен източник на мелатонин, хормон, който регулира цикъла на съня. Консумирането на череши или пиенето на черешов сок може да помогне за подобряване на качеството на съня и да намали сънливостта през деня.

Подпомагат функцията на мозъка

Антиоксидантите и фитохимикалите, съдържащи се в черешите, могат да имат положителен ефект върху функцията на мозъка. Изследванията показват, че черешите могат да подобрят паметта, фокуса и когнитивните способности.

Подкрепят здравето на сърцето

Черешите могат да подобрят здравето на сърцето, като намаляват нивата на холестерол и кръвното налягане. Те също така могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

Високи нива на фибри

Черешите са богати на фибри, което помага за поддържането на здрава храносмилателна система и нормална функция на червата. Фибрите също така могат да помогнат за усещането на наситеност и контролиране на апетита.

Полезно:

Препоръчително количество

Количеството череши, което трябва да се консумира на ден, може да варира в зависимост от няколко фактора, включително възрастта, пола, физическата активност и индивидуалните нужди на всеки човек.

Общо казано, черешите са нискокалорични и богати на полезни хранителни вещества. Препоръчителното количество череши, което може да бъде включено в рамките на здравословната хранителна диета, е около 1 до 2 чаши на ден.

Важно е да отбележим, че този плод съдържа и няколко важни вещества, като например натрий и пектин, които могат да имат диуретичен ефект или да действат като слабително средство. Това трябва да се взема предвид, особено ако имате конкретни здравословни проблеми или приемате лекарства.

Вижте още: 6 симптома, които издават, че страдате от глутенова непоносимост

Как да избираме хубави череши:

- Избягвайте пожълтели череши, защото това може да бъде признак за прекомерна зрялост или повреда. Те трябва да бъдат ярко червени или тъмновиолетови, в зависимост от сорта.

- Гледайте стъблото на черешите, то трябва да бъде свежо и зелено. Ако стъблото е изсъхнало или пожълтяло, може да е признак, че черешите са стари или дълго време са били изложени на топлина.

- Обърнете внимание на размера. Изберете череши със среден до голям размер. Те обикновено имат по-добър вкус и плътност, отколкото по-малките череши.

- Черешите трябва да имат силен и сладък аромат. Ако нямат аромат или имат неприятна миризма, това може да бъде признак за лошо качество или незрялост.

Винаги е добре да се консултирате със здравен специалист или диетолог, за да получите персонализирани препоръки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама