Ето защо не трябва да ядете повече от една купа череши на ден


Ето защо не трябва да ядете повече от една купа череши на ден
Снимка: iStock

Черешите са пълни с антиоксиданти, борещи се с рака, флавоноиди, които забавят стареенето, фибри за предотвратяване на запек и мелатонин за регулиране на съня. Но, разбира се, твърде голямо количество от дори някой полезен плод може да се превърне в истинска катастрофа. Шансът да изпитате какъвто и да е негативен страничен ефект от яденето на череши е рядък, ако не сте алергични, но ако ядете по повече от една купа на ден, ето какво да очаквате.

Разстроен стомах

Стомахът на всеки реагира различно на яденето на твърде много череши. Някои хора могат да получат диария, докато други могат да страдат от запек. Други възможни нежелани реакции включват гадене и повръщане. Една чаша череши съдържа 3 грама фибри, което отговаря на 1/6 от дневните ни нужди от фибри. Съответно, една купа може да покрие половината от тази нужда.

Гадене и повръщане

Черешите са богати на кверцетин - антиоксидант, който помага за предотвратяване на сърдечни заболявания и рак. При някои хора излишъкът от кверцетин може да предизвика гадене и повръщане.

Подуване на корема, газове или метеоризъм

Черешите са богати на целулоза - въглехидрат, който помага за регулиране на движението на червата. Бактериите, присъстващи в нашите черва, се хранят с този въглехидрат и произвеждат газ като отпадъчен продукт. Яденето на твърде много череши може да предизвика твърде голямо количество от този газ, което води до подуване на червата, метеоризъм и дискомфорт.

Качване на тегло

Въпреки че тези малки плодове са богати на хранителни вещества, те са пълни със захар. Една чаша череши без костилка съдържат около 100 калории, което означава, че яденето на твърде много череши може да провали усилията ви за отслабване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама