7 здравословни ползи от консумацията на череши


7 здравословни ползи от консумацията на череши
Снимка: iStock/Guliver

Освен любим плод на мнозина, черешите имат редица полезни свойства, представяме ви само седем от тях:

1. Изключително богати на Витамин A

Черешите съдържат почти 20 пъти повече витамин А от боровинките или ягодите. Този витамин е познат още като бета каротин и е полезен за имунитета, зрението и кожата.

2. За здрав и спокоен сън

Ако имате проблеми със съня, черешите могат да бъдат идеалното решение. Те съдържат мелатонин, който помага за регулиране на съня, освен това не се намира в много храни. Така че консумирайте невероятни череши на воля

3. За подсилване на мозъка – по-добра памет и концентрация

Ако сте разсеяни и имате проблеми с паметта, не го отдавайте на възрастта, а хапнете малко череши и те ще ви помогнат.

Те всъщност са известени като “храна за мозъка”, защото съдържат антиоксиданти, наречени антоцианини, които са добри за него и го подсилват.

ЕТО ЗАЩО ДА ПОХАПВАТЕ ПОВЕЧЕ СПАНАК

4. Противовъзпалителен ефект

Друга невероятна полза за здравето от черешите са техните противовъзпалителни свойства. Има две групи от хора, които могат най-пълноценно да се възползват от това им качество.

Първата са активните спортисти, особено тези които редовно тичат, втората група са хора, страдащи от артрит. Прясно изстискан сок от череши също върши чудеса.

5. Против някои видове рак

Някои твърдят, че истинският лек за рак е все още „далеч”, но все пак си струва да се опитат всички възможни варианти, които действат против ракобразуване или съдействат в борбата с тази ужасна болест. Те са с голямо съдържание на антиоксиданти, които се справят със свободните радикали, увреждащи клетките.

6. За здраво сърце

Има много рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, а черешите „работят” за намаляването на всички от тях. Все пак сърцето трябва да е здраво цял живот, струва си да се замислим кое му влияе добре и кое не.

7. Против диабет

Друга от ползите за здравето от яденето на череши е, че те спомагат за намаляване на риска от диабет. Отново е на помощ антиоксидантите- антоцианини, които спомагат за увеличаване на производството на инсулин.

Разбира се, трябва да се консумират умерено и да се избегне поемането на твърде много захар, било то и плодова.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама