Ето защо да похапвате повече спанак


Ето защо да похапвате повече спанак
Снимка: iStock

Смята се, че спанакът произлиза от древна Персия. Култивирането му се разпространило до Непал, а от там в Китай, където и досега се нарича „Персийско Растение“. Маврите го пренасят в Испания около 11 век.

Никой друг зеленчук не е имал такава слава каквато спанакът получи през 1960, благодарение на анимационния герой Попай. Често напразно, родителите насърчават децата си да изядат спанака си, за да пораснат големи и силни. Всъщност има известна истина в това.

Здравословни ползи от спанака

С ниско съдържание на мазнини и още по-ниско на холестерол, спанакът е богат на ниацин (витамин В3) и цинк, също на протеини, фибри, витамини А, С, Е и К, тиамин (витамин В1), витамин В6, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и манган. С други думи - пълен е с добри неща за цялото тяло.

Разнообразието на флавоноиди в спанака действа антиоксидантно, предпазвайки холестерола от окисление и защитава тялото от свободни радикали, в частност в дебелото черво. Фолиевата киселина е полезна за сърдечносъдовата система, а магнезият понижава кръвното налягане. Проучванията показват, че спанакът поддържа енергийната функция на мозъка, паметта и яснотата на разума.

За да запазите съдържанието на желязо в спанака докато го готвите – съвсем леко – добавете лимонов сок или оцет.

Изследвания за влиянието на спанака

Поради високото разпространение на замърсяване с DDT (Dichlorodiphenyltri-chloroethane), купувайте спанак с ясен произход или органичен такъв, колкото може по-често. Познат като причинител на рак, родилни дефекти и репродуктивни проблеми, DDT е забранен в Америка през 1972, но продължава да се произвежда и изнася в развиващите се страни, най-често за борба с маларията. Още по-лошо е, че той може да остане в почвата с години.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама