Това издава, че черешите са пълни с химия


Това издава, че черешите са пълни с химия
Снимка: iStock

Ползите за здравето от консумацията на череши са неоспорими. Но ако те съдържат повече пестициди от нормалното, тогава консумацията им носи единствено вреда.

Според руския агроном Михаил Воробьов яденето на череши, третирани с токсични химикали, може да доведе до отравяне. Експертът препоръчва да се купуват само "чисти" плодове.

Отличителният признак, който издава, че черешите са пълни с химия 

"Трябва да прегледате плодовете, преди да ги купите, за да елиминирате риска от отравяне с пестициди", съветва агрономът.

Не засаждайте тези растения до черешата, за да не останете без реколта

Експертът отбелязва, че често при отглеждането на череши се използват прекалено агресивни препарати за борбата с вредителите. Най-вече по-ранните сортове могат да бъдат третирани с химикали, които са потенциално токсични за човешкото тяло.

"Ако се почувствате неприятно изтръпване в устата след яденето на череши, това може да е знак, че върху тях са останали пестициди", споделя агрономът.

Той подчертава, че консумацията на такива плодове може да провокира симптоми на тежко отравяне. Експертът посочва и отличителният признак, издаващ, че черешите са пълни с химия.

Наличието на белезникаво покритие на мястото на вдлъбнатината за стъблото издава, че плодовете съдържат пестициди над нормата.

7 здравословни ползи от консумацията на череши

На мястото, където дръжката е прикрепена към плода има малка вдлъбнатина. Ако черешата е било сравнително наскоро третирана с някои пестициди, тогава в тази вдлъбнатина ще има белезникаво покритие.

Воробьов съветва винаги да обръщате внимание на цвета на в тази част на плода - ако е белезникав, по-добре се откажете от покупката.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама