Направете това и ще премахнете цялата химия от марулите


Направете това и ще премахнете цялата химия от марулите
Снимка: iStock

Марулите, както и всички зеленолистни, са сред зеленчуците, изобилстващи от пестициди. Отглеждането им изисква използването на големи количества химически торове и често третиране с препарати, които се задържат дълго в листната маса.

Дори и да измиете марулята старателно няколко пъти, няма да успеете да отстраните цялата химия от нея. Пестицидите са устойчиви на дъжд и съответно измиването на марулите не помага. То ще успее да отстрани около 70% от пестицидите, а останалите 30% ще останат в салатата и съответно ще попаднат в тялото ни след нейната консумация.

Много домакини използват веро при миенето на плодовете и зеленчуците с убеждението, че това ще помогне за отстраняването на пестицидите. Но това е напълно грешен подход. Все пак верото е почистващ препарата за съдове и не е уместно да се използва за измиване на плодове и зеленчуци. 

Марулите – ползи и вреди

Предлагаме ви няколко напълно безобидни метода, които гарантират отстраняване на цялата "химия" от марулите.

Метод №1 за премахване на химията от марулите - лимонов сок и оцет

Накиснете марулите в разтвор от 2 литра вода, 1 супена лъжица лимонов сок и 2 супени лъжици оцет. Оставете ги да престоят в тази течност за половин час, след което ги изплакнете добре под течаща вода.

Метод №2 за премахване на химията от марулите - оцет и сол

Лимоновият сок може да бъде заменен със сол. Но тогава за няколко литра вода ще са ви необходими 50-70 мл ябълков оцет, както и 3 супени лъжици сол.Накиснете марулите в този разтвор и след половин час те ще са годни за консумация, но предварително трябва да ги изплакнете добре.

Метод №3 за премахване на химията от марулите - сода за хляб

Разтворете 1 супена лъжица сода в литър вода и накиснете зелената салата за половин час в този разтвор. 

Метод №4 за премахване на химията от марулите - оцет

Накисването в разтвор от 80 мл ябълков оцет и литър вода е чудесна алтернатива за отстраняването на цялата химия от марулите. След половин час ги изплакнете добре под течаща вода. 

Метод №5 за премахване на химията от марулите - МСМ (метилсулфонилметан)

Не се плашете от сложното наименование на това вещество. То всъщност е вещество, подобно на сярата, което се приема под формата на хранителна добавка за пречистване на организма. Предлага се и в прахообразна форма. Препоръчва се за приготвянето на разтвор, в който може да накиснете плодовете и зеленчуците преди консумация. 

Разтворете 1/2 чаена лъжичка МСМ в 1 литър вода, след това накиснете марулите в него. Оставете зелената салата поне за половин час в този разтвор.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама