Септемврийско садене на чесън: Какво, къде и как


Септемврийско садене на чесън: Какво, къде и как
Снимка: iStock/Guliver

През зимата масово се ядат разядки с чесън, печени чушки с чесън и въобще каквото още се сетите, разбира се, с чесън. Той подсилва имунитета, държи настинките далеч и е невероятен помощник в кухнята! А още по-хубаво е, ако сами сте си го отгледали.

Зимният чесън по традиция се сади през септември – в коя част от месеца обаче зависи от вашата градина. Ако е слънчева и топла, може и в последните дни, но като цяло средата на месеца е най-подходяща.

Вижте още: Памперсът: Най-неочакваният и полезен помощник в градината

Къде се сади чесънът?

Най-добре е на мястото на чесъна да са расли домати, краставици и бобови растения. Добри предшественици могат да бъдат и ранното зеле и тиквичките. В тези случаи почвата ще бъде наситена с органични торове колкото е възможно повече.

На места, които са били заети от картофи или лук, чесънът не се препоръчва. Това се дължи на факта, че между културите има риск от обмен на заболявания.

Подготовката започва предварително. Една седмица преди садене е необходимо да се оплоди почвата: 10 кг хумус и 2 чаши пепел се добавят към всеки квадратен метър от площта, като се добавят 2 супени лъжици калиев сулфат и 1 супена лъжица суперфосфат.

Как се сади?

Използвайте пръчка, за да направите дупки в земята на разстояние 10 см една от друга. Най-често растението се полага от 3-5 см. В този случай засаждането се извършва 2-3 седмици преди първото замръзване. Периодът обикновено се пада около средата на октомври, началото на ноември.

Разбира се, много градинари предпочитат да засаждат чесън на голяма дълбочина, като по този начин той е по-добре вкоренен и по-лесно понася зимните студове, така че няма проблем да го поставите и на 10 см дълбочина.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама