3 любими рецепти за тиквеник


3 любими рецепти за тиквеник
Снимка: iStock/Guliver

Има ли десерт, който непременно свързвате с идващите коледни празници? Тиквеникът, разбира се! Той е обичан от всички, а освен това е и традиционно блюдо от трапезата за Бъдни вечер. Ето защо днес ще ви представим няколко апетитни рецепти за тиквеник, с които да поглезите семейството си.

Класически тиквеник с готови кори

Необходими съставки:

Кори за баница - 1 пакет

Тиква - 1 кг

Орехи - 200 г

Олио - 1 ч.ч.

Захар - 250 г

Канела - 1 ч.л. на прах

Ванилия - 2 пакетчета

Начин на приготвяне:

Почистете тиквата от семките и кората, а след това настържете на едро ренде. В дълбок и широк тиган в половината олио се задушете тиквата, бъркайки периодично, докато омекне. Отстранете от котлона и добавете захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.

Взимайте по две кори и ги намажете с олио. След това сложете от плънката върху корите и навийте. Прехвърлете в предварително намаслена тавичка.

Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви. След като извадите от фурната, напръскайте с малко студена вода и завийте с кърпа.

3 ЛЮБИМИ РЕЦЕПТИ С ЛЕЩА

Сиропиран тиквеник

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

олио за намазване

1-1,5 кг тиква

1 ч.ч. счукани орехи

1 ч.ч. захар

3 ч.л. канела

1 пак. ванилия на прах

200 мл олио

За сиропа:

1 ч.ч. захар

1 пак. ванилия на прах

Начин на приготвяне:

Пригответе плънката, режейки тиквата на парчета и почиствайки старателно. Настържете и я запържете в част от сгорещеното олио на средната степен на котлона, като постоянно разбърквате, за да не залепне. Добавете на части цялото количество мазнина, като изчаквате тиквата да промени цвета си и да омекне.

Прибавете предварително нарязаните на парченца орехи. Разбърквайте, а в самия край добавете захарта. Поръсете с канела и ванилия и махнете от котлона.

Вземаме 2 листа точени кори. Нанесете от плънката до средата на листа, завийте на руло и поставете в леко намаслена тава. Подредете всички рула и сложете в предварително загрята фурна. Печете на 200 градуса през първите 5 мин, а след това за 30 минути на 160 градуса.

Пригответе сиропа. Загрейте 1 ч.ч. вода и изсипете захарта. Варете 3 минути, като периодично разбърквате. В самия край поръсете с ванилия. Оставете сиропа да се охлади. Напръскайте горещия тиквеник с охладения сироп и завийте с кърпа. Оставете да поседи поне една вечер така.

Тиквеник с дюли

Необходими продукти:

Кори за баница - 1 пакет

Тиква - 2 средно големи парчета

Дюли - 2 бр.

Захар - 1 ч.ч.

Канела - 1 пакетче

сол - щипка

Бучка масло

Олио

Орехи - 3 с.л.

Начин на приготвяне:

Настържете на едро ренде тиквата и дюлите, поръсете с щипка сол и разбъркайте. Оставете ги така за около 10 минути след което изстискайте сока, който са си пуснали. Поръсете със захарта,канелата и орехите. Разтопете маслото и смесете със олиото, разпънете корите и намажете с мазнината, а отгоре сложете по 1-2 с.л. от сместа от тиква и дюли. Навийте на руло, като хващате по две кори, подредете ги в тава, която сте намазали с малко олио и брашно. Най-отгоре леко напръскайте с масло и мъничко от сместа. Печете в загрята фурна до хубав златист цвят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама