3 любими рецепти с леща


3 любими рецепти с леща
Снимка: iStock/Guliver

Всички познаваме и обичаме вкуса на лещата. Ако трябва да бъдем честни, наистина малко хора импровизират с нея като основен продукт. Ето защо днес ще ви представим 3 любими рецепти с главното участие на лещата, които може би сте забравили, а може и да не сте опитвали. Обещаваме, че всички са адски лесни за приготвяне!

1. Леща със сушени домати

Необходими продукти:

300 гр леща

4 сушени червени чушки

10 мариновани сушени домати

1 връзка магданоз

1 връзка зелен лук или 1 глава обикновен лук

1чл чубрица

сол на вкус

зехтин

оцет

Начин на приготвяне:

Накиснете сухите чушки в гореща вода. Измийте и сварете лещата с малко вода и сол. Прецедете готовата леща и оставете да изстине. Нарежете магданоза, лука, чушките и доматите на ситно. Разбъркайте ги с лещата и овкусете със сол, оцет и зехтин на вкус. Поръсете със сухата чубрица. Сервирайте като предястие с малко натрошено сирене.

2. Кюфтета от леща

Необходими продукти:

150 гр леща (около ½ ч.ч.)

100 гр ориз

1–2 с.л. олио

1 ч.л. счукан чесън

½ ч.л. сол

½ ч.л. куркума

½ ч.л. къри

може да се добави сумам и малко смлян кимион

зехтин или олио

Начин на приготвяне:

Предварително накиснете лещата за около 30 минути. През това време измийте ориза със студена вода и го сложете да се вари на бавен огън. Пропорцията на водата е 2:1. Варете докато се изпари водата. Ако видите че започва да се разварява много, го дръпнете по-рано. Изцедете водата и го оставете да изстине.

Сложете лещата да се вари на слаб огън в малко вода. Водата трябва да покрива лещата. Когато омекне достатъчно, свалете огъня и повторете процедура като при ориза. В купа се смесват лещата и оризът, добавят се всички останали съставки и се омесва хубава гъста смес.

Застелете с хартия за печене плитка тава. С ръце оформете кюфтетата. Сместа е лепкава и от време на време намокряйте ръцете си, за да може да ги оформите по-лесно. Ако разполагате с лъжица за сладолед, я използвайте – така ще оформите кюфтета по-лесно и ще са с еднаква форма. Готовите кюфтета намажете със зехтин и сложете да се пекат на 180 градуса Целзий по средата на фурната – в режим с обдухване или да пече отдолу и отгоре. Печете докато се зачервят.

3 ЛЮБИМИ РЕЦЕПТИ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

3. Крем супа от леща

Необходими продукти:

250 гр леща

100 мл доматено пюре

3-4 скилидки чесън

3 с.л. олио

2 големи моркова

1 голяма глава лук

1 с.л. брашно

1 ч.л. чубрица

1 ч.л. сол

Готварска украса за украса

Начин на приготвяне:

Сипете лещата в ситно сито и я измийте добре под силна струя вода. Сложете я в тенджера и изсипете отгоре 1,5 л вряла вода. Оставете да ври на средна температура. Обелете морковите и нарежете на ситно. Сипете в лещата. Варете за около 30-40 минути, или докато лещата омекне.

През това време обелете и нарежете лука и чесъна. В тиган на котлона загрейте олиото. Запържете за няколко минути лука и чесъна. Добавете брашното и разбъркайте, докато се разтвори. Изсипете в сварената леща. Добавете подправките и пасирайте. Оставете да поври още 10 минути. Върху всяка порция поставете по 1 с.л. готварска сметана.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама