Къри с леща и кокосово мляко


Къри с леща и кокосово мляко
Снимка: supichka.com

Познаваме лещата. Приготвяме супа от леща и леща яхния. И общо взето не ѝ даваме шанс да се прояви в кой знае колко различни роли и в много различни комбинации в кухнята.

Източната кухня има много по-различно отношение към лещата. И комбинациите са различни. Нетипична за българската кухня, но пък много сполучлива, лесна и вкусна е рецептата за къри с леща и кокосово мляко. Нов, богат, плътен и много впечатляващ вкус има това леко, бързо и засищащо ястие.

Необходими продукти:

1 чаена чаша леща

1 чаена чаша кокосово мляко

2 супени лъжици кокосово масло

1 супена лъжица семена кориандър

1 супена лъжица семена кимион

1 супена лъжица джинджифил

1 супена лъжица куркума

1 глава лук

1 глава чесън

3 броя домати

1 чаена чаша ориз Басмати

1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган или тенджера сгорещете олиото и изсипете в него семената кориандър и кимион, като ги запържите за около 2-3 минути, така те дадат максимално много аромат. Докато се запържват семената, почистете чесъна и лука и ги нарежете на ситно, след което ги добавете към семената. Запържете още 4-5 минути и добавете към тях джинджифила и куркумата и разбъркайте. Добавете и лещата, както и 3 чаени чаши вода и оставете ястието на котлона да ври на слаб огън. Ползвайте леща от класически български сорт, като например Добруджанка леща Статев.

Почистете доматите, обелете ги и ги нарежете на кубчета, след което ги добавете към лещата. Междувременно сварете ориза, според инструкциите на опаковката. Добре е да ползвате ориз сорт Басмати, или друг дългозърнест сорт ориз, но ако нямате такъв, може да ползвате всеки сорт ориз, който имате вкъщи. След като лещата се вари и водата изври след около 40-45 минути, добавете към нея кокосовото мляко, кокосовото масло и 1 чаена лъжица сол. Разбъркайте добре и варете на слаб огън като разбърквате добре до сгъстяване на ястието.

Сервирайте готовото къри с леща и кокосово мляко, като в дълбока чиния сложите от ориза, а върху него добавите от кърито. Накрая поръсете с прясно нарязан кориандър или магданоз.

Източник: supichka.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама