3 любими рецепти с кисело зеле


3 любими рецепти с кисело зеле
Снимка: supichka.com

Зимата вече почти се е настанила при нас, коледните празници са все по-близо, а това значи само едно – идва времето на уютните семейни вечери с вкусни домашни гозби. А какво е традиционна зимна трапеза без кисело зеле? След като ви показахме кои са най-грубите грешки при правенето на кисело зеле, днес ще ви дадем 3 любими идеи за рецепти с него.

1. Традиционни зелеви сарми в гювеч

Необходими продукти:

500 гр смляно месо (телешко/свинско)

2/3 ч.ч. ориз

1 глава лук

1 с.л. свинска мас

2 с.л. червен пипер

1 1/2 с.л. чубрица

черен пипер на вкус

кимион на вкус

сол на вкус

листата от 1-2 зелки

Начин на приготвяне:

В загрята мазнина сложете лъжица мас, няколко капки олио и нарязания лук. След това добавете ориза, запържете го за няколко минути и прибавете каймата. Непрекъснато бъркайте сместа, за да може каймата да се раздроби на парченца. Когато каймата е почти готова, овкусете с подправките, налейте 1 ч.ч. вода и гответе до абсорбирането ѝ от ориза. Целта не е оризът да се сготви, а просто леко да набъбне. Отместете готовата плънка от котлона и пристъпете към завиването на сармите.

Застелете дъното на глинен гювеч с няколко зелеви листа. Вземете листо, поставете в него около 2 ч.л. от плънката и завийте. Готовите сарми подредете в гювеча. След като подредите всички сарми, ги покрийте с няколко зелеви листа. Притиснете ги с чиния, долейте около 1 ч.ч. зелев сок и 1 ч.ч. вода. Количеството течност трябва да достига малко по-високо от средата на най-горния ред сарми.

Покрийте с капака и поставете гювеча в студена фурна. Печете около 2 часа на 150 градуса.

4 ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ПРИГОТВЯНЕТО НА КИСЕЛО ЗЕЛЕ

2. Ребърца с кисело зеле

Необходими продукти:

1,5 кг свински ребра

1 кг кисело зеле

500 мл бира

30 г свинска мас

2 стръка праз

3 дафинови листа

2 с. л. червен пипер

1 ч. л. чесън на прах

1/2 ч. л. кимион

1 ч. л. сол

бял пипер и чубрица на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете свинските ребра на парчета. В купа смесете бирата и подправките, а месото накиснете в маринатата и го оставете за 2 часа. Нарежете праза на едро и задушете в загрятата в тенджера свинска мас. Добавете нарязаното на лентички зеле и останалия червен пипер. Маринованото месо поставете в глинен гювеч и  покрийте със задушеното зеле. Долейте остатъка от бирата, поръсете със стрития дафинов лист и покрийте с фолио. Печете ястието 30 минути във фурна на 220 градуса. След това намалете температурата на 180 градуса и печете още 2 часа.

3. Кисело зеле с боб

Необходими продукти:

1 ч.ч. боб

1 малка зелка (около 500-600 гр)

1 стрък праз

1 ч.ч. олио

1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за боб с кисело зеле е подготовката на боба. Бобът подгответе така, както когато готвите само боб. Накиснете боба, може даже още от вечерта. На другата сутрин отцедете боба, сложете го в тенджера със студена вода, сложете на котлона да заври и след като заври излейте водата и добавете отново вода, колкото да го покрие, и сложете на котлона. Нарежете ⅔ от праза на ситно, добавете го към боба и го оставете да ври. Вместо праз може да ползвате и лук.

Междувременно, докато бобът ври, нарежете киселото зеле на ситно и заедно с 1-2 чаени чаши зелев сок го сложете също да ври. Зелето и бобът трябва да са напълно сварени, преди да се смесят.

След като бобът и зелето са готови, ги смесвате, като преди това отцедете водата на боба, ако е много. Нарязвате наситно останалия праз и заедно с червения пипер ги запържвате в 4-5 лъжици олио. След като празът омекне, добавете го в тенджерата с боб и кисело зеле. Отново сложете ястието на котлона. След като поври няколко минути, ястието е готово да бъде сервирано. Бобът с кисело зеле на фурна е още по-вкусен, ако го запечете за около 10-15 минути.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама