4 груби грешки при приготвянето на кисело зеле


4 груби грешки при приготвянето на кисело зеле
Снимка: iStock/Guliver

Вече дойде зимата и сме сигурни, че почти всеки човек си представя уютна трапеза с главното участие на киселото зеле. Някои хора си купуват готови листа в буркани, но повечето предпочитат да си го приготвят сами. На пръв поглед изглежда лесно начинание, но всъщност повечето домакини допускат доста груби грешки. Ето кои са най-често срещаните.

1. Използвайте йодирана сол

Най-грубата грешка, която може да провали всичките ви опити за туршии, кисели краставички и кисело зеле. Йодираната сол не може да се използва за тези цели. Имате нужда от 1с.л. трапезна сол за всеки килограм зеле, а в случай, че ще използвате бидон – 400гр на всеки 10л течност.

4 ПОЛЗИ ЗА ОРГАНИЗМА ОТ КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ

2. Използвате „старо” зеле

Най-добре изберете крехки и бели зелки, защото тези с по-тъмно оцветени листа нямат достатъчно захар и е възможно да горчат. Освен това, те втасват по-късно, чак към края на декември.

3. Прекалявате със стайната температура

3-4 дни на температура до 22 градуса са напълно достатъчни за ферментация. След това трябва да преместите на хладно и дори студено място.

4. Не използвате тежест

Цялото съдържание трябва да бъде потопено в течността. Затова не забравяйте да притиснете с камък, тухла или каквото друго ви хрумне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама
Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама