Зелеви сарми в гювеч


Зелеви сарми в гювеч
Снимка: supichka.com

И тъй като сезона на киселото зеле е в разгара си, няма как да пропуснем култовата рецепта за зелеви сарми, като този път са в гювеч.

Необходими продукти:

500 грама кайма (телешка, свинска или смес)

1/2 чаена чаша ориз

1 лук

 

1/2 чаена чаша олио

1 кисело зеле

1 чаена лъжица червен пипер

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на много ситно и се изсипва в сгорещеното олио, добавя се и малко вода (около 1/4 кафена чаша). След като лукът поомекне, прибавяте ориза и разбърквате няколко пъти. Поръсвате червения пипер, добавяте 1/2 чаена чаша вода и оставяте да ври на слаб огън, докато сместа поеме напълно водата. Сваляте сместа за сарми от огъня и изчаквате да се охлади.

След като сместа изстине, добавяте и суровата кайма, като подправяте с черен пипер и сол на вкус (около 1/2 чаена лъжица).

Завивате сарми с приготвената смес, като поставяте около една супена лъжица от сместа в единия край на листото и завивате сармите като малки стегнати "пакетчета". На дъното на гювеча слагате няколко листа кисело зеле и върху тях нареждате плътно завитите сарми. Добре е да ги наредите възможно най-плътно една до друга, за да не се развият и разпаднат, докато врат. В гювеча се долива вода, докато покрие сармите и се слага в задължително студена фурна, след което фурната се включва на 180 градуса и се варят около час-час и половина.

Източник: supichka.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама