Зелеви сарми с боб, ориз и булгур


Зелеви сарми с боб, ориз и булгур
Снимка: supichka.com

Ако сте прекалили с месото по Коледа и Нова година, тази рецепта е подходяща вас. Постни сарми с любимото ни кисело зеле.

Необходими продукти:

1 кг кисело зеле

1 чаена чаша боб

1/2 чаена чаша булгур

1/2 чаена чаша ориз

2 броя лук

2/3 чаена чаша олио

1 чаена лъжица червен пипер

1/4 чаена лъжица черен пипер

Начин на приготвяне:

Бобът накисвате за няколко часа, след което сварявате без сол.

Измивате и накисвате булгура и ориза. Нарязвате лука на ситно, загрявате 1/2 от предвиденото количество олио, изсипвате лука, както и отцедените от водата булгур и ориз и ги добавяте към олиото. Запържвате докато лукът омекне. Изсипвате сместа към отцедения боб, добавяте черния пипер, около 1 чаена лъжица сол и 1 чаена чаша вода и варите на слаб огън, докато сместа се сгъсти, като разбърквате, за да не загори.

Подготвяте зелевите листа. След като сместа изстине завивате сармите. Може да ги наредите в тава или в тенджера. Добавяте около 1 ½ чаена чаша вода. Ако варите в тенджера под сармите сложете малко киселото зеле, а върху наредените сарми - чиния, която да притиска по време на варене. Ако приготвяте сармите на фурна, както са приготвените постните зелеви сарми с боб, ориз и булгур на снимките, то покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, като накрая отстранете фолиото и запечете сармите за около 5 минути.

Преди сервиране загрейте останалото олио и добавете червения пипер, с тази запръжка залейте готовите сарми и сервирайте.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама