Мързелива зелева сарма във форма за кекс


Мързелива зелева сарма във форма за кекс
Снимка: supichka.com

Ако и ти си в отбора на любителите на зелеви сарми, но не ги приготвяш често, защото не ти се занимава да ги завиваш сарма по сарма, да ги нареждаш в тенджера и да внимаваш как ще ги свариш, то рецептата за мързелива сарма във форма за кекс е твоята рецепта. Вкусът на мързеливата сарма е класическия вкус на зелеви сарми, а приготвянето ѝ е още по-лесно. Друг голям плюс на мързеливата зелева сарма е симпатичният външен вид, който ще впечатли дори и претенциозни гости.

Необходими продукти:

6 листа големи кисело зеле

 

600 грама кайма

2/3 чаена чаша ориз

2 стръка праз

1 чаена лъжица червен пипер

1/2 чаена лъжица чубрица

1/3 чаена лъжица черен пипер

2/3 чаена чаша олио

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за мързелива зелева сарма във форма за кекс е подготовката на плънката. Нарязвате праза на ситно, измивате ориза и го отцеждате от водата. В голям тиган или тенджера сгорещявате олиото и изсипвате лука и ориза. Разбърквате докато оризът стане стъклен за около 5 минути.

Сваляте ориза от котлона и към него добавяте каймата, разбърквате добре, така че каймата да не стане на бучки. Връщате на котлона, добавяте подправките и 1 една чаена лъжица сол и запържвате, докато каймата стане на трохи. Тогава добавяте 1 ½ чаена чаша вода и оставяте сместа да ври на тих огън. След като водата е напълно абсорбирана сваляте сместа от огъня.

Във форма за кекс намазана с мазнина, най-добре формата да е с дупка, нареждате плътно зелеви листа. Нареждате ги така, че формата да бъде облечена със зелевите листа. Разпределяте сместа във формата и отгоре завивате със зелето, така че плънката да е напълно покрита. Наливате 1 ½ чаена чаша вода и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около час-час и нещо, докато течността е напълно абсорбирана.

Източник: supichka.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама