Леща плакия на фурна


Леща плакия на фурна
Снимка: supichka.com

Тази рецепта е хем позната и близка до класическия български вкус, хем нова и по-интересна. И то заради източните подправки и запичането на фурна.

Необходими продукти:

1 1/2 чаена чаша леща

3 глави лук

4 домата

2 моркова

2 чушки

1 чаена лъжица червен пипер

1/4 чаена лъжица джинджифил

1/4 чаена лъжица канела

1/2 чаена лъжица куркума

1/4 чаена лъжица индийско орехче

1/3 чаена чаша олио

Начин на приготвяне:

Изберете качествена леща, която се сварява бързо. Измивате я и я слагате да се накисне в студена вода. Може да престои 30-40 минути, а може и цяла нощ. Накиснатата леща слагате да заври, а след като заври изливате водата и наливате нова.

Докато подготвяте лещата, подготвяте и зеленчуците. Обелвате главите лук и нарязвате едната от тях на ситно. Почиствате чушките и морковите, и също ги нарязвате на ситно. Обелвате чесъна. След като смените водата на лещата, изсипете тези нарязани зеленчуци, като водата трябва добре да покрива лещата с около два пръста. Добавяте червения пипер, джинджифила, канелата и индийското орехче, след което оставяте лещата да ври на бавен огън. Разбърквате лещата по време на варене и следните да не остане без вода.

След като лещата е сварена, добавяте една чаена лъжица сол, разбърквате добре и я изсипвате в тавичка. Нарязвате на шайби останалите лук и домати, които нареждате върху лещата и печете в предварително загрята фурна за 180 градуса за около 30-40 минути, докато зеленчуците се запекат апетитно.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама