Ориенталски вкус: Рецепта за вкусно гьозлеме със спанак и сирене


Ориенталски вкус: Рецепта за вкусно гьозлеме със спанак и сирене
Снимка: Istock

Гьозлеме са вид турски питки или палачинки, които обикновено са с плънка от спанак и сирене или кайма. Пекат се на тиган или на скара, а рецептата не изисква много усилия.

Необходими продукти за гьозлеме със спанак и сирене:

За тестото:

375 г брашно

85 мл зехтин

185 мл вода

1/2 ч. л сол

За плънката:

300 г спанак

2 скилидки чесън

яйца

1 ч. л. черен пипер

300 г сирене фета

200 г моцарела

Вижте още: Тази салата с риба тон и макарони е хит в мрежата

 

Начин на приготвяне:

Смесете брашното, зехтина, солта и водата в купата на миксер, снабден с кука за тесто. Разбъркайте около 3 минути на средна скорост, докато тестото стане гладко, но не лепкаво. При нужда се добавя брашно. Покрийте го и го оставете да почине за около 20 минути.

Поръсете работната повърхност с брашно. Разделете тестото на четири части. Разточете го на правоъгълник 35 х 20 сантиметра.

В купа сложете нарязания спанак, чесъна и яйцето. Разбъркайте с ръце, за да стане спанакът по-компактен, добавете фета сирене и отново разбъркайте.

Намажете половината от тестото с плънката и поръсете с настъргана моцарела. Прегънете другата страна на тестото, за да покриете плънката. Притиснете краищата и затворете плътно тестото.

Загрейте 1,5 супени лъжици масло в голям тиган на средно висока температура. Поставете едно от парчетата в тигана и запържете за около 3 минути, докато станат златисто кафяви и хрупкави, след което повторете процедурата с останалите парчета. Можете също да ги изпечете на скара. Сервирайте с резени лимон.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама