5 опасни модни тенденции, които хората са следвали


5 опасни модни тенденции, които хората са следвали
Снимка: iStock

Терминът жертва на модата предполага, че модната индустрия е отговорна за формирането на живота и възгледите ни въз основа на това, което е актуално. Въпреки това хората в предишните векове са били много по-контролирани от модата, отколкото ние днес. Когато нещо е било модерно, те са били длъжни да го носят, особено ако са били с определен социален статус. Това означава, че са следвали тенденции и културни практики, които са били не само неудобни, но и опасни за тяхното здраве.

Връзване на краката в Китай (960 — 1912)

Връзването на краката е обичай, практикуван от жените в Китай от династията Сонг (960 - 1279) до 1912 г., когато е официално забранен. През това време жените са огъвали костите на краката си, за да ги поставят в традиционните обувки лотос, които са били дълги около 10 см. Обичаят започвал между 4 и 9-годишна възраст и момичетата са увивали краката си с бинтове всеки ден в продължение на около 2 години, за да придобие стъпалото им желаната форма и размер.

Охагуро в Япония (250 г. сл. Хр. — 1870 г.)

Черният цвят винаги се е смятал за красив в Япония и затова жените са боядисвали зъбите си в черно. Омъжените жени са били задължени да боядисват зъбите си веднага след брака. Железните стружки се поставяли в чаша чай, докато желязото се окисли и чаят стане черен. След това се добавяли някои подправки, за да се прикрие силната миризма и жените пиели това често, за да запазят зъбите си черни. Този обичай продължил хиляди години, докато не изчезнал в края на 19 век.

Хобъл поли

Тези поли били много краткотрайна тенденция, която продължила от 1908 до 1914 г. Макар и свободни около бедрата и коленете, се стеснявали към глезените и оставяли малко място за движение. Били комично наречени "поли с ограничение на скоростта" по очевидни причини. Някои жени носили приспособление, за да държат коленете си заедно и да предотвратят падане.

Обувки Пулен (15 век)

Стил унисекс обувки с изключително дълги върхове, които били модерни в Европа през Средновековието. Същинският пулен бил обувка или ботуш от мек материал, в чийто удължен връх често се слагало пълнеж, за да се поддържа формата му. Но липсата на комфорт довела до забраната им през 1465 г.

Диета с хапчета за тения (началото на 1900 г.)

В началото на 1900 г. сред жените било популярно да се подлагат на диети с хапчета с тения. Всяко хапче съдържало едно яйце на тения, което по-късно се излюпвало, растяло в червата и поглъщало по-голямата част от храната, която този човек е ял. Тази практика помагала на жените да отслабват, без да намаляват калориите си. Опасностите от тази диета били чревни блокажи и образуване на кисти в черния дроб, очите, мозъка и гръбначния мозък.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама