Край на болките и умората с тези спортни добавки


Край на болките и умората с тези спортни добавки
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Днес аминокиселините с разклонените вериги (BCAA) са една от най-популярните спортни добавки. Увеличаването на мускулната маса, силата, енергията и дори ефективното изгаряне на мазнините – това са само част от ползите, които ще получите, приемайки BCAA.

Тази хранителна добавка включва три основни аминокиселини - левцин, изолевцин и валин. Във всяка от тях има обширна странична верига, наподобяваща "клонка", от където идва и името - "аминокиселини с разклонени вериги". Въпреки факта, че има около 20 аминокиселини, които се използват за растеж на мускулите, BCAA представлява почти една трета от всички аминокиселини, разположени в мускулите на човешкото тяло.

BCAA съставлява по-голямата част от общия аминокиселинен състав на тялото. Заедно те представляват около 35-40% от всички съществени аминокиселини, присъстващи в тялото и 14-18% от тези, които се съдържат в мускулите ви.

За разлика от повечето аминокиселини, BCAA се дезинтегрират най-вече в мускулите, а не в черния дроб. Следователно се смята, че те играят роля в производството на енергия по време на тренировки.

BCAA имат и още няколко съществени роли в тялото. Първо, тялото ви може да ги използва като градивни елементи за протеини и мускули. Те могат също да участват в регулирането на нивата на кръвната захар, като запазват захарните резерви в черния дроб и мускулите, и стимулират клетките ви да абсорбират захарта от кръвта.

Освен това, BCAA може да помогнат за намаляване на умората, която чувствате по време на тренировки, намалявайки производството на серотонин в мозъка.

Кои са ползите от приемането на ВССА?

BCAA ще премахнат умората по време на тренировки

Приемането на BCAA може да помогне за намаляване на физическата и умствената умора. Проучванията, провеждани при хора, докладват с 15% по-малко умора при тези, на които са дали BCAA по време на тренировка, в сравнение с тези, които са получили плацебо.

В допълнение, BCAA може да бъдат по-ефективни за намаляване на умората по време на тренировка при начинаещи, сравнение с обучените хора.

Добавките с BCAA намаляват мускулните болки

BCAA може да помогнат на мускулите, като намалят болката след тренировка.

Проведени са различни проучвания, в които участниците е трябвало да оценят нивото на мускулните болки след извършване на определена тренировка за сила. Тези, които са приели добавки с BCAA, оценяват нивото на мускулна болка с 33% по-ниско от тези, които са приемали плацебо.

BCAA ще помогне за увеличаване на мускулната маса

Много хора, които приемат BCAA добавки, споделят, че целта им е да увеличат мускулната си маса. В крайна сметка проучванията показват, че BCAA наистина активират ензимите, отговорни за мускулните разширения.

Някои проучвания показват също, че добавките с BCAA могат да бъдат ефективни за увеличаване на мускулната маса, особено ако те съдържат по- голяма част от левцин, сравнение с изолевцин и валин.

BCAA спомага за регулиране на теглото

Аминокиселините с разклонена верига могат да помогнат за предотвратяване на увеличаването на теглото, както и да се изгорят ненужните мазнини.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама