Страхотните ползи от стречинга


Страхотните ползи от стречинга
Снимка: iStock

Разтягането след тренировка спомага за възстановяването на организма както във физически, така и в психологически аспект.

1. Намалява болката в мускулите

След интензивна силова тренировка, вследствие на натрупаната млечна киселина в мускулите, често се появяват симптоми на скованост, напрежение, крампи и болка. Разтягането позволява на млечната киселина да се разсее. Разбира се, това не решава проблема напълно, но спомага за облекчаване на мускулната треска. Освен това позволява на мускулите да се отпуснат, което намалява риска от последващи травми.

2. Увеличава обхвата на движение

По-големият обхват на движение позволява да се възползвате от максималния капацитет на мускулите по време на силова тренировка, което води до по-добри резултати в дългосрочен план. Сам по себе си по-големият обхват на движение означава увеличена способност да извършваме движения с по-голяма амплитуда или накратко казано - спомага да бъдем по-гъвкави във всяка една активност.

3. Увеличава гъвкавостта

Несъмнено това е една от най-значимите ползи от разтягането, защото както е добре познато, гъвкавостта е важен аспект от всяка физическа дейност. Тя спомага за редуцирането на мускулното напрежение и позволява на съкратените мускулните групи да се възстановяват бързо, като се върнат в изходно положение. Най-вече благодарение на нея тренировките ви ще бъдат далеч по-ефективни, защото помага да изпълнявате всяко едно упражнение с правилна техника и форма и да справите по-лесно с трудни упражнения като дълбокия клек например.

4. Успокоява ума и дава енергия

Когато вместо да бързате да се приберете вкъщи, останете в залата за още 15 минути и се разтегнете, всъщност давате възможност на мозъка да направи връзка с тялото и да разбере как се чувства то. Мозъкът „вижда”, че тялото се възстановява, и е „много щастлив” от този факт, защото освобождава ендорфин. Разбира се, говоря фигуративно – мозъкът не може да вижда и чувства – но наистина освобождава невротрансмитери, които създават чувство на удоволствие. Поради тази причина след като приключите със стречинга, ще се чувствате спокойни и изпълнени с енергия.

Разбира се, за да се насладите и да изпитате всички тези ползи, трябва да изпълнявате упражненията правилно.

Ето как да се разтягаме безопасно?

Вече знаете първото и най-важно правило – статичният стречинг трябва да се извършва само при добре загрята мускулатура.

Изберете комплекс от упражнения, които да отговарят на моментните ви възможности. Важно е да правите упражненията спокойно и внимателно, без да бързате и без да правите резки движения.

Избягвайте силната болка. За да изпълнявате правилно този вид упражнения, не е нужно да показвате гъвкавостта на гимнастиците, правейки пълен шпагат. При заемане на стречинг позиция спрете и задръжте там, където започвате да усещате поносима болка.

Продължителността на всяко стречинг упражнение зависи от броя на повторенията. Задържането на стречинг позицията трябва да продължи най-малко 10 секунди. В повечето случаи то трае някъде между 10-30 секунди.

По време на разтягането не задържайте дъха си – дишайте свободно и дълбоко. Правилното дишане ще допринесе за спокойствието и равновесието ви.

Наблегнете на тази мускулна група, при която натоварването е било най-голямо по време на същинската тренировка.

Ако сте тренирали повече мускулни групи, започнете с упражнения за тези, които се намират в горната част на тялото и след това преминете към онези в долната част.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама