За пета поредна година масово изкачване на Копитото в памет на Боян Петров


За пета поредна година масово изкачване на Копитото в памет на Боян Петров
Снимка: БГНЕС

За пета поредна година, този път на 14 октомври, ще се проведе скоростно изкачване на Копитото в памет на алпиниста Боян Петров. Тази година събитието е посветено на връх Манаслу, висок 8163 метра. Това е петият осемхилядник на Боян Петров.

Това е събитие със състезателен характер. Заставайки на старта в Княжево всеки тръгва на 3 километра състезание със себе си. Всеки стартира, когато поиска, в интервала от 9 часа до 12 часа. Времето се отчита от състезателен чип на участника.

Всеки, който се е регистрирал и е получил номер, трябва да премине през Стартовата арка, за да може електронната система да засече чиповете, които са залепени на гърба на стартовия му номер. Финалът е в подножието на Копитото. Регистрацията е безплатна, но всеки може да подкрепи събитието и неговите каузи. Ще има и кутията за дарения на старта.

В 13.00 часа под Кулата на Копитото ще има награждаване на призьорите при жените и мъжете, както и на всички деца на възраст до 13 години. Чрез томбола ще се раздадат награди за всички участници.

Кой беше Боян Петров

Боян Петров изчезна някъде под връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май 2018 г. Издирването му бе прекратено на 16 май. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра.

Боян Петров беше зоолог, еколог и спелеолог, работил в Националния природонаучен музей при БАН в София. Той взимаше активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама