7 неподозирани храни, които крият огромно количество захар


7 неподозирани храни, които крият огромно количество захар
Снимка: iStock/Guliver

Експертите препоръчват жените да консумират само 24 грама захар на ден, докато на мъжете им е разрешено малко повече - 36 грама. Но знаете ли, че едно кенче с безалкохолно съдържа близо 40 грама захар? Дори да сте подозирали за огромното съдържание на захар, гарантираме ви, че тези 7 храни ще ви изненадат със завишените си стойности.

1. Инстантна супа

Бихте си помислили, че закупената в магазина супа би била здравословна комбинация от аромати и смлени зеленчуци. Но когато обърнете етикета, ще забележите, че съдържанието на захар в една опаковка всъщност може да покрие целия ви дневен прием. Това е особено често срещано при супите на доматена основа, където захарта се използва за балансиране на киселинността на доматите.

2. Нискомаслено мляко

Често смятаме, че нискомаслените продукти са по-здравословна алтернатива, но това не важи за киселото мляко. Порция обикновено кисело мляко (3,6%) съдържа 4,7 грама захар, докато порция нискомаслено (под 2%) съдържа между 6 и 12 грама. Добавянето на захар в нискомаслени продукти се използва, за да компенсира загубата на вкус и консистенция, която идва от мазнините.

5 СУПЕРХРАНИ, С КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕКАЛЯВАТЕ

3. Дресинг за салата

Салатните дресинги, които имат по-малко мазнини и калории, съдържат повишени количества захар. 2 супени лъжици от сос “медена горчица”, “ранч” или “цезар” съдържат около 7 до 10 грама добавена мазнина. Експертите препоръчват да си правите домашен дресинг - зехтин, оцет, лимон или портокал и малко сол и черен пипер.

4. Кетчуп

Този бутилиран сос оглавява списъка като един от най-популярните в света. С комбинация от сладко и кисело, кетчупът е най-популярен в бургерите и като добавка за пържени картофи. Въпреки това, само една супена лъжица от доматената подправка се равнява на цяло кубче захар, приблизително 4 грама.

5. Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е популярен източник на протеин и универсален продукт за мазане на филийки. Докато натуралните видове фъстъчено масло съдържат малко или никаква захар, повечето варианти в търговската мрежа са пълни с нездравословни масла и добавени захари - до 8 грама захар на 2 супени лъжици.

6. Картофен чипс

Разбира се, солените храни не съдържат чак толкова ужасяващи количества захар, но имайте храни, че в зависимост от предпочитания вкус ситуацията се променя. Това означава, че 15 картофчета с вкус на барбекю, например, съдържат 2 грама захар.

7. Сушени плодове

Сушените плодове се считат за здравословна закуска. Подобно на пресните им версии, те са богати на витамини, фибри и антиоксиданти. Въпреки това, когато плодовете се дехидратират, водното съдържание се отстранява, което значи, че всички захари се “уплътняват”.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама