5 суперхрани, с които не трябва да прекалявате


5 суперхрани, с които не трябва да прекалявате
Снимка: iStock/Guliver

Терминът „суперхрана“ се използва за първи път за популяризиране на банани в началото на ХХ век. Днес тази дума има доста широка употреба - описва всяка храна, която има поне няколко ползи за здравето и ниско съдържание на калории. Оказва се обаче, че яденето на твърде много суперхрани може да бъде също толкова опасно, колкото и яденето на „джънк”. И тъй като ние вярваме в поговорката „всичко е полезно в умерени количества”, днес ще ви запознаем с лошите страни на полезните храни.

1. Броколите дразнят червата

Чаша сурови броколи съдържа само 31 калории, 6 грама въглехидрати и 0,3 грама мазнини. Те са богати на фибри, протеини, витамин С, калий и други витамини. Проучванията обаче установяват, че консумацията на прекалено много броколи и други кръстоцветни зеленчуци (зеле, карфиол, зеле и брюкселско зеле) може да причини дразнене на червата. Най-негативно въздействие броколите оказват върху хората, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, поради високото си съдържание на витамин К.

2. Сьомгата разрежда кръвта

Сьомгата е добър източник на постен протеин и омега-3 мастни киселини. Една порция сьомга от 150 грама покрива почти 30% от дневните протеинови нужди. Свръхконсумацията на омега-3 обаче може да има отрицателен ефект върху броя на тромбоцитите и дори може да разреди кръвта. Освен това, проучванията са установили, че яденето на твърде много риба, включително сьомга, може да повиши нивата на живак.

КАК ДА ОТСЛАБВАТЕ, ЗА ДА ИЗБЕГНЕТЕ ЙО-ЙО ЕФЕКТА

3. Канелата може да е токсична

Канелата се счита за суперхрана поради високото си съдържание на антиоксиданти и многото лечебни свойства. Способна да намали нивата на кръвната захар, да успокои възпалението и да предотврати сърдечни заболявания, популярната подправка се счита за истинско богатство сред семейството на подправките. Въпреки всички ползи, количеството канела, което поглъщаме, трябва да бъде до една чаена лъжичка на ден. Всъщност, твърде много канела може да бъде токсична поради съдържащия се в нея кумарин, който е особено опасен за хора с чернодробни проблеми.

4. Авокадото трупа мазнини

Авокадото придоби световна популярност като суперхрана през последните години поради високите си хранителни свойства. Една порция авокадо компенсира 1/4 от нуждите на витамин К за възрастни, 1/5 от необходимото количество фолиева киселина и 1/10 от ежедневните нужди на витамин Е. Мазният плод също е богат на омега-3 и фибри, но твърде много авокадо може да доведе до възпаление, подуване на корема и разстроен стомах. Ако планирате да включите авокадо в ежедневния си режим, експертите препоръчват да ядете 50 грама или около половината авокадо.

5. Риба тон влияе на двигателните умения

Проучванията показват, че яденето на риба тон е полезно за сърцето и укрепва здравето на очите. Подобно на сьомгата и другите риби, тонът съдържа живак, което го прави опасна храна, когато се консумира в големи и чести количества. Отравянето от живак се проявява в загуба на памет или зрение, физически тремор и изтръпване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама