7-те основни вида сол и ползите им за организма


7-те основни вида сол и ползите им за организма
Снимка: iStock

Едно от най-хубавите неща на готвенето е, че постоянно предизвикваме себе си и опитваме нови неща. Не задължително екстравагантни, но пък непознати и интересни - като различните видове сметана, например.

Но независимо дали обичате да експериментирате със сладки печива, или да се вихрите в солената кулинария, солта играе важна роля във всеки един готварски процес – създава вкус, потиска горчивината и помага за запазването на храната. Технически погледнато цялата сол, позната на човечеството, е морска сол - дори готварската, която се добива от скала халит, образувана от древни водни тела, които вече не съществуват. Въпреки това, не всички соли са еднакви, съответно носят различни ползи на тялото ни.

1. Морска сол

Консумирането на морска сол ще предпази кожата ви, ще подобри здравето на зъбите и електролитния баланс на тялото ви. Минерали като натрий, калий, калций, магнезий, бромид, хлорид, желязо, мед и цинк подхранват организма с помощта на морските ресурси.

2. Трапезна сол

Традиционната готварска сол, позната по нашите географски ширини, стимулира производството на храносмилателни ензими, които ни позволяват да извличаме и усвояваме други витамини и хранителни вещества от храната, която ядем.

3. Хавайска червена сол

Хавайската червена сол съдържа около 80 минерала. Това е смес от нерафинирана морска сол и богатата на железен оксид вулканична глина, от където идва и червеният цвят. Подправете храната си само с щипка от нея и ще подобрите многократно функцията на имунната система.

4. Хималайска розова сол

Възприемана като супер подправка, хималайската розова сол е богата на минерали и балансира нивата на ph на тялото ви. Други ефекти върху организма са облекчаване на мускулни крампи, предотвратяване на високо кръвно налягане и намаляване на риска от инфекции.

5. Трюфелна сол

Този вид е известен като афродизиак. Разбира се, трюфелната сол може да се похвали и с противовъзпалителни и антимикробни свойства, както и с високо съдържание на протеини.

6. Кипърска черна сол

Ценена заради земните си вкусове, тази сол съдържа активен въглен и се използва като изключителна украса на различни ястия. Сред предимствата й се нареждат детоксикация на тялото, повишена хидратация и предотвратяването на мускулни спазми.

7. Сива морска сол

Този вид сол съдържа "букет" от най-различни минерали. Освен терапевтичните ползи, тя може да подобри дихателната ви система и да стабилизира сърцето. Най-важното е, че със сивата морска сол поддържате киселинно-алкално равновесие, което е от изключително значение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама