Каква е разликата между различните видове сметана


Каква е разликата между различните видове сметана
Снимка: iStock

Сметаната определено е една от най-мултифункционалните съставки в кухнята - придава плътен вкус на храната, приятна, кадифена структура, а и чудесен аромат! На всичкото отгоре може да се използва както в солени, така и в сладки изделия. Но когато отидем в магазина, рафтът е пълен с най-различни видове сметана. И така, какво различава готварската, сладкарската, заквасената и битата сметана?

Готварска сметана

Тя е най-разпространената, използва се най-лесно, затова е и предпочитана от голяма част от домакините. Има течна консистенция и се използва за солени ястия – запеканки, сосове или крем супи. Може да се използва и за направата на нещо сладко, ако към нея се добави пудра захар.

Сладкарска сметана

Тя участва в създаването на почти всички сладки кулинарни шедьоври. Отново е течна, но пък без проблем може да се превърне в бита сметана, ако я разбиете с тел.

Заквасена

Заквасената сметана най-много наподобява вкуса на киселото мляко, заради което и мнозина я предпочитат. С нея могат да се приготвят както сладки, така и солени ястия. Маслеността ѝ е около 25-30% и най-често се продава в кофички, наподобяващи кисело мляко.

Бита

Получава се, като към сладкарската сметана се прибави обикновена или пудра захар и сместа се разбие с миксер до получаване на гъста, пухкава консистенция. Продава се в спрейове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама