5 грешки, които допускате при правенето на сос бешамел


5 грешки, които допускате при правенето на сос бешамел
Снимка: iStock

Бешамел е сред т.нар. "класически" сосове, защото може да се използва в наистина много различни ястия. Особено популярен е зимата, защото е мек, нежен, кадифен и сякаш сгрява небцето.

Ако не сте запознати със соса, това е проста комбинация от мляко, масло и брашно, която се готви на котлон. След като бъде сварен и сгъстен в гладък, кремообразен сос, бешамелът може да се използва в суфле, сосове със сирене и дори като свързващ елемент в различни блюда с месо.

Най-лошото, което може да се случи на сос бешамел, е той да се превърне в бучка варено брашно. Ето защо трябва да избегнете някои от най-често срещаните грешки.

1.Не готвите достатъчно дълго

Един съвет, който трябва да имате предвид, е да готвите соса достатъчно дълго, за да се сгъсти правилно. В противен случай сместа няма да постигне правилната текстура. Също така е важно да поставите съда, в който готвите върху средно загрят котлон, за да не загори брашното. Трябва да се прави наистина бавно и доста търпеливо.

2. Не използвате правилни пропорции

За да направите перфектния сос бешамел, е важно правилното съотношение. Винаги измервайте 56 грама от мазнината, която планирате да използвате - било то масло, олио или мас. 80-85 грама пък е мярката на пшеничното брашно. Накрая добавете литър мляко, за да разредите соса, въпреки че колкото по-малко мляко сложите, толкова по-гъст сос ще получите.

ЗАЩО СЕ СЛАГА КОРИЧКА ХЛЯБ В ТЕНДЖЕРАТА, В КОЯТО ВАРИТЕ ЦВЕКЛО

3. Използвате студени продукти

Трябва да планирате времето си така, че да използвате мляко и масло със стайна температура. Студеното мляко може да накара сгъстяващия се сос да пръска, докато се готви. 

 

4. Добавяте цялото мляко наведнъж

Добавянето на цялото мляко наведнъж е най-бързият път към лепкавия сос с бучки. Цялата маслена смес ще бъде някак „шокирана“ от млякото (особено, ако е студено). Затова първо добавете около една четвърт топло мляко и бъркайте енергично, за да "разхлабите" максимално и едва след това преминете нататък.

5. Не го покривате с фолио или кърпа

Направили сте всичко перфектно - вашият бешамел е хомогенен, гладък и вкусен и със сигурност искате той да остане такъв. Не забравяйте, че бешамелът, преди да се използва в други комбинации и ястия, трябва да почине: най-добрият начин е да го прехвърлите в стъклен или керамичен съд и да го покриете с фолио или пергаментова хартия. Това ще предотврати изсушаването и образуването на досадна коричка.

 

Добавянето на цялото мляко към вашия рукс наведнъж е най-бързият път до Lump City. Рушът ще бъде някак „шокиран“ от млякото (това е особено вярно за студеното мляко) и ще имате адски много време, докато размахвате тези бучки.
Опитайте това вместо това: Добавете около една четвърт от топло мляко и разбийте енергично, за да разхлабите руса и да разбиете всички бучки, преди бавно да добавите останалото мляко.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама